Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych s něčím poradit a zkontrolovat:
1. je dána funkce f(x,y)=arcsin(y-x^2+1), bod A[-1,0],B[-1.1,0.1]
Určil jsem tečnou rovinu v bodě A : z=y+2x+2 - prosím o kontrolu
Pomocí této tečny odhadněte funkční hodnoty v bodě B - prosím poradte mi nevím jak to udělat?
Popište "bokorysy "(řezy rovinami rovnoběžnými s rovinami
x a y) procházející bodem A jako funkce jedné proměnné
, zakreslete jejich grafy a určete tečnu těchto grafù
v bodu A - prosím poradte mi nevím jak na to i když to nebude asi těžké:
2. je dána funkce f(x,y)=x^3-4y^3-6x+12y-8, množina M: A[0,0],B[0,2],C[2,-2],D[2,2]
určil jsem lok. extrémy:
lok. minimum: A[sqrt(2),-1]
lok. maximum A2[-sqrt(2),1]
Prosím o kontrolu i tohoto.
Děkuji za pomoc
↑ jendula11:
Zdravím,
nevím, zda je to ještě aktuální.
1) funkce:
, rovnici tečné roviny mám stejně.
Odhad podle tečné roviny hodnoty funkce v bodě = použití totálního diferenciálu (kopirováno z Wikipedie) pro odhad hodnoty funkce:
tecna rovina> 
"přibližná hodnota v zadaném bodě" = hodnota f(x, y v "dobře vypočitatelném bodě" x=-1, y=0) + přírůstek na tečné rovince df(x,y).
Přírustěk df(x,y): 
Řezy rovinou rovnoběžnou s x nebo rovnoběžnou s y (tak jsem rozuměla):
a) řez rovinou rovnoběžnou s rovinou y a procházející bodem A[-1,0], pro rovinu platí x=-1, tuto hodnotu dosadím do zadání funkce a vyšetřím funkci jedné proměnné: 
b) řez rovinou rovnoběžnou s rovinou x a procházející bodem A[-1,0], pro rovinu platí y=0, tuto hodnotu dosadím do zadání funkce a vyšetřím funkci jedné proměnné: 
--------------------------------------------------
2) Neuvádíš, zda jsi vyšetřoval také hranici oblasti vymezené zadanými body (vznikne lichoběžník) - případně je potřeba dovyšetřovat. Viz vzor.
Omluva za zápisy - jsou to jen takové náznaky, abych nemusela popisovat slovně, co dosazuji apod. není to pěkný zápis.
Stačí tak na úvod?
Stránky: 1