Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 05. 2010 16:33

njandatova
Zelenáč
Reputace:   

Soustava s parametrem

Ahoj, dnes jsme začali brát ve škole soustavy s parametrem. Dostali jsme za úkol vypočítat i tři příklady, ale s jedním si nevím vůbec rady. Mohl by jste mi prosím někdo pomoci. Děkuji předem
x + py = 1
px - 3py = 2p +3

kde p je parametr

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 04. 05. 2010 16:37

Doxxik
Reputace:   14 

Re: Soustava s parametrem

z první si vyjádři $x$ -> dosaď do druhé -> vypočítej $y$ (ve výsledku bude parametr) -> dosaď do vyjádření $x$ z první rovnice..

ok?

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#3 04. 05. 2010 16:40 — Editoval frank_horrigan (04. 05. 2010 16:41)

frank_horrigan
Reputace:   31 

Ahoj,
někdo z kolegů možná přijde s efektivnějším řešením, ale zkusil bych se nejprve zbavit té soustavy - z jedné rovnice si vyjádři x (x = 1-py) a to x dosad do té druhé. Pak vypočítej pro který parametr rovnice plati (klasické rovnice s parametrem), dosad podle intervalů co ti vyjdou a ověř dosazením zpátky za x :)

EDIT: koukám, že jdu pozde :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#4 04. 05. 2010 16:42

njandatova
Zelenáč
Reputace:   

↑ Doxxik:
tak to mi vyšlo x=2 a y = 3÷p
je to tak dobře
ale to je pro přídat kdy se parametr nerovná nule
co když se bude rovnat 0?
ty mi vychází že x=+ a y může být jakýkoliv reálný číslo, to asi bude špatně

#5 04. 05. 2010 16:46

frank_horrigan

↑ njandatova:

Kdyz dosadíš za p=0, tak ti vyjde x = 1 a v druhé rovnici 0x-3*0*y = 0+3 -> 0 = 3, coz není pravda. Dovolím si říct, ze pro parametr 0 nemá rovnice smysl :) Ještě ověř, pro jakou hodnotu parametru má soustava nekonečně mnoho řešení (pokud takový parametr je) :)

Sun Tzu - The Art of War

#6 04. 05. 2010 16:51

Doxxik
Reputace:   14 

↑ njandatova: nehledě na konkrétní postup pro tvé rovnice (od ↑ frank_horrigan:), trochu obecnosti:
když chceš zjistit řešení pro parametr, který nevyhovuje tvému řešení (například zde $p=0$ když dělíš $p$), dosaď tuto hodnotu do rovnice před tímto krokem (před krokem, v němž jsi dělil $p$) ... tedy, patrně jste se to učili -> jen připomínám (rovněž můžeš dosadit do původních rovnici - bývá to však často mnohem složitější, protože musíš znovu upravovat...).

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#7 04. 05. 2010 17:21

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ frank_horrigan:

Spíš než že nemá smysl bych řekl, že neplatí :-).

Řekl bych, že rovnice s parametrem se řeší úplně stejně jako kdyby parametr bylo nějaké číslo. Ale některé kroky v postupu můžeme provádět pouze pokud to číslo má nějakou vlastnost (např. je nenulové). V takovém okamžiku musíme řešení "rozvětvit" - v jedné větvi dořešíme úlohu pro hodnoty parametru mající tu vlastnost a v druhé pro hodnoty parametru, které danou vlastnost nemají.

#8 05. 05. 2010 00:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BrozekP:

Zdravím,

po dosazování z 1. rovnice do druhé bých došla k zápisu: $y\cdot p(p+3)=-(p+3)$

a zde by byla diskuse:

p=0 - nemá řešení,
p=-3 - nekonečně mnoho řešení,
p odlišné od 0 a od -3, y=-1/p

"Nemá smysl" používám, když už od pohledu na rovnici nemá smysl se zabývat, tady bych řekla, že "nemá řešení". Může být? Děkuji.

#9 05. 05. 2010 00:14 — Editoval frank_horrigan (05. 05. 2010 00:22)

frank_horrigan

↑ jelena:

V mém podání nemá smysl sic není totéž jako nemá řešení (řešení (kořen) rovnice mít může, ale nemusí, smysl nemá x/0,oo/oo, apod), v tvém že neplatí je vlastně totéž jako ze nemá řešení :)- aha, pouzil jsem spatný termin- vidím. aůe i tak, je to asi jenom hraní se slovíčky, pokud ne, muzete mi nekdo vysvetlit, jaký je v tom rozdíl?

EDIT: jinak, rovncema s parametrem jsem se zabyval ze tří úhlů pohledů: obecný, kdy libovolný parametr z intervalu dává právě jedno x, interval (hodnota), kdy rovnice nemá kořen ( = neplatí) a kdy je kořenů nekonečné množství :), tímto zpusobem jsem je i řešíval (i kdyz, uznávám, často blbě) :)

Sun Tzu - The Art of War

Zápatí