Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, potreboval bych od vas zkontrolovat cast prikladu c.2 - h(A) a vypocet inverzni matice (jestli mam vysledek spatne, tak bych vas rad poprosil nejen o spravny vysledek ale i o postup reseni)
dale pak bych potreboval radu s prikladem c.3 - soustava rovnic. Pry se ma nejak resit pres matice ale nevim jak:(
pocital jsem ji scitaci metodou a vyslo mi X1=3 X2=1 X3=1 ani nvm jestli to ma vbc nejaky vyznam....predem dekuji za pomoc
Zadani:
h(A)
inverzni matice:
třetí příklad:
sestavíš si matici soustavy. První řádek bude (2 -1 -1 | 4), další řádky si dopiš. Matici pak převeď na trojúhelníkovou a odspodu pak určíš jednotlivé kořeny.
Např. až budeš mít trojúhelníkovou matici, tak na posledním řádku bude něco jako (0 0 a |b), z toho plyne že x3=b/a, to dosadíš do předposledního řádku a vypočteš x2,..
co se táče druhého příkladu, zkouška mi nevychází (pronásob si původní matici s inverzní a měla by ti vyjít jednotková), postup vypadá dobře, tak snad bude jen někde numerická chyba..
↑ Topomapas: Podle mě by mělo být to h(A) spíše:
3 1 1
0 1 3
0 0 -4
Ve 3. kroku máš r_3 - 2 * r_2. Vyjde u posledního sloupečku 2 - 6.
↑ septolet:
mas pravdu, pri prepisovani kvuli citelnosti se mi to - vytratilo. Dekuji!
↑ Topomapas:
K té inverzní matici - asi třetí krok od konce, kde od třetího řádku odečítáš dvakrát druhý, je nějakej divnej.
A jinak jsi ještě na konci druhého řádku do třetího řádku matice napsal na začátek trojku, která tam nemá co dělat, ale dál jsi ji pak neopsal, takže to nevadí.
Edit: tak kecám, Tychi má pravdu, koukal jsem blbě. Je to blbě už od té trojky. Sorry.
když násobíš poslední řádek jednou polovinou, tak jí musíš násobit i tu část za čárou, tedy tam vznikne čtvrtina, polovina a mínus čtvrtina..
u třetího příkladu používáš stejné operace jako tady u toho, jen na pravé straně nemáš matici 3x3, ale jen 3x1
↑ Tychi:
evidentne se na me nedostatek spanku a spousta prace projevili:( takove chyby..to snad neni ani mozny...pro dnesek koncim, dam si poradny spanek a zitra snad nebudu takova lama:D
Diky za upozorneni na tu trapnou chybu a radu k 3 prikladu. Zitra to snad vyresim bez problemu :D
Dneska rano jsem vse dopocital, profesor zkontroloval a uznal.
Dekuji vsem za pomoc!
Stránky: 1