Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ x-Jirka-x: konkrétně 4. bod
(2 ↑ Honza Matika:: Zdravím, třeba se chtěl jen kolega pochlubit s příkladem, co právě počítá :) ).
↑ x-Jirka-x:
nechci vypadat ze tady porad jenom kritizuji ... ale pripada mi to trosku neuplne ..to zadani ... napr jednoznacne o "abacedovani" jehlanu atd ...

↑ koudis:
M je stred "vnejsi" hrany, V je vrchol, podstava ABCDEF (sestibokej, sest pismen) :) Ale napad na reseni nemam, uz bych se pridal :)
EDIT:Ale jeden napad bych mel: máš vektory AV a CV, zkus najit kolmy vektor (skal. soucin) 0 z M na AV a jeho delka bude ta vzdalenost... Nebo se mylim?

↑ x-Jirka-x:
Označme N bod na úsečce CV takový, že MN je kolmé na CV.
Umíš určit délky |AV| a |AC|? Pokud ano, máš jimi určený rovnoramenný trojúhelník CVA. Takže můžeš určit úhel u vrchlou V v tomto trojúhelníku. To je ale ten samý úhel jako úhel v pravoúhlém trojúhelníku VMN u vrcholu V. A protože znáš délku úsečky MV, snadno dopočteš |MN|.
Netvrdím, že to musí být nejjednodušší řešení.
kdyz se na to podivate pozorneji .. zjistite ze body A a C ....lazi na primce ..... tato primka je navic kolma na primku prochazejici stredem podstavy a bodem B(JE MEZI BODY A a C) .... vzpocitate si vzdalenost bodu A C od primky BS (kde S je stred podstavy) ... sectete (vzdalenost obou bodu) .. a prevedeme na ulohu 2D (jenom X Y) ... na X vyneseme vzdalenost bodu A C (ktreou jsme pred chvilkou spocitali) ... zname V - vrchol ... a dva body (jeden je A --> pocatek souradneho szstemu, druhy je C ... ten ma Y = 0 a x je vydalenost bodu A C--> kterou jsme pred chvylkou spocitali) ... udelame dve primky (zname vzdicky dva body, primka AV .. a CV) .. naprimce AV spocitame bod M (polovina AV - vzorec pro stred usecky) .... pouzijeme vzorec pro vzdalenost usecky (kde dosadime CV a bod M) ..
a je to:) ...(asi to neni nejjednoduzsi reseni ... ale nakonec z toho vypadne pekny vztah ... ktery jsem vypocital a nekde stratil, :()

koudis napsal(a):
zname V - vrchol
V té tvé soustavě XY neznáme. Nebo jsem tvůj postup nepochopil, jaké by měl mít souřadnice?
↑ BrozekP:
Y je vyska ... a X je polovina usecky AC ... (doufam ze to v je vzdalenost vrcholu od zakladny ....)

↑ koudis:
Myslím si, že to nemáš dobře. Podle mě by v té rovině (určené body ACV) měla být souřadnice y bodu V rovna vzdálenosti V od přímky AC, nikoliv od základny.
↑ BrozekP:
ano, ted na to koukam taky ... musi se to vynasobit korekci ODMOCNINA{[(|AB|)/2*tan(PI/n)]^2 + v^2} / v (kde n je pocet stran .. v nasem pripade 6, v je vyska jehlanu ...) timto vynasobime vysledek a vyjde to ... (nevim kdo by toto pocital v pisemce, ale jako algoritmus pro OGL to funguje vyborne :)) .. omlouvam se za chybku...