Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Všechny vás po delší době zdravím :) A jak jinak, jdu pro radu :) Mám najít obecné řešení rovnice - y'''+4y''+y'=4x^(2+a)-3x+(x-3)*e^2x. Takže jsem si nejdřív dala y'''+4y''+y'=0 z toho pak λ^3+4λ^2+λ=0 to je λ*(λ^2+4λ+1)=0 a z toho potřebuju zjistit kořeny a právě že se nějak nemůžu dopočítat a nebo mi tam vycházejí hrozný čísla :( Doufám teda, že na to jdu správně :)
V podstate by to slo, a taky by to slo resit jako
y''+4y'+y=4x^(2+a)-3x+(x-3)*e^2x
a vysledek potom zintegrovat
Pokud a je cele cislo vetsi nez -3 tak by to slo metodou neurcitych koeficientu - potom je jedno, jestli jsou koreny te pomocne rovnice hezke nebo skarede.
tak jsem se dobrala k obecnému řešení: y=c1+c2*e^((-2+odmocnina ze 3)*x)+c3*x*e^((-2-odmocnina ze 3)*x), jestli je to tedy správně
to a je 1, takže tam bude 4x^2
jenže teď nevím co s tou pravou stranou, když je tam toho tolik :(
Pokud je a=1 tak tam je 4x^3, nebo ne?
Reste zvlast rovnice
y'''+4y''+y'=4x^(3)-3x
a
y'''+4y''+y'=(x-3)*e^(2x)
a partikularni reseni sectete.
no jo, je tam na třetí :) takže když to udělám takhle odděleně, tak tu druhou jsem vyřešila, ale nevím co s tou první (y'''+4y''+y'=4x^(3)-3x) když tam vlastně nemám e^x a je to takhle rozdíl, fakt netuším co s tím :(
partikularni reseni je tvaru x(a*x^3+b*x^2+d*x+f)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% … %283%29-3x