Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám takový dotaz. Pdle Einsteinovy teorie relativity (myslím, že to byla ta speciální) se při rychlosti blížící se rychlosti světla zvyšuje hmotnost daného objektu (vzhledem k pozorovateli). takže když fotony se pohybují rychlostí světla měly by mít nekonečnou energii. protože energie je dána vztahem
Já vím, že foton má nulovou klidovou hmotnost, takže řešení vzorce
je dosti neurčité (hodnota jmenovatele je vlastně 0) Jenomže, při průchodu atmosférou je rychlost fotonů menší, takže tento vzorec se na ně vztahuje, takže jejich hmotnost je stále nulová, tak jakto, že nám fotony předávají energii?
↑ Cermix: meditujem len....foton si nemozme oznacit, ked vleti do atmosfery je pohlteny molekulami..vlastne snad len jednou vhodne nastavenou na jeho vlnovu dlzku... , ale po case zase vyziareny na inom mieste.......... medzi molekulami...kde je vakuum ...tam by mal stale mat rychlost svetla...=c. A vobec ako vyzera foton, ked podla Huygensovho princípu akonahle vlnenie opusti napr. atom H ide dalej vo vlnoplochach. ...
a ten vztah E=mc2 je odvodeny prave aj za pomoci
.....
↑ Cermix:
Foton se pohybuje vždycky rychlostí c. Tak proč vidíme, že se v atmosféře světlo šíří pomaleji? Foton je kvantum elektromagnetický vlny, výchylka elektrického pole a na ni kolmá výchylka v magnetickém poli. Jak fotony procházejí vzduchem, elektrická pole třesou s náboji v molekulách, ze kterých se atmosféra skládá - s protony a elektrony. Pohyby nábojů generují nové, vlastní elektrické vlny. Ty se skládají s původními vlnami a nakonec to vypadá tak, jako by se světlo při vstupu do atmosféry zpomalilo. Hmotnost fotonu je furt stejná.
↑ pietro:
A vobec ako vyzera foton, ked podla Huygensovho princípu akonahle vlnenie opusti napr. atom H ide dalej vo vlnoplochach.
Řekl bych, že foton nevypadá nijak, protože ho nemůžeme nikdy vidět :-). Když nám do oka dopadne foton, uvidíme místo toho předmět, co se od něj ten foton odrazil.
↑ KennyMcCormick:dakujem pekne za poskytnute... meditujem dalej ...na Slnku pri synteze Helia cosi tvrdo zavibruje vakuom a to elektromagnet trasenie mi tu povibruje s očnou sietnicou tyčinky a čapiky ..po roznych odrazoch od okolia....po roznych zmenach frekvencie ( vlnovej dlzky).... tak nejak mozem zjednodusit?
↑ KennyMcCormick:
Tak dík, trochu jsi mi to objasnil.
↑ amater:Tuším, že by tento Odkaz bolo to pravé?
A ešte..rychlost svetla je vyskladana z permitivity a permeability vakua...tie su konštantami prostredia....prečo by sa mala teda rychlost zmenšovať..neviem...medzi ochladenými atomami kondenzatu je tiež len vakuum a tam si to subtilny foton može "uháňať" rychlostou = c. rychlost