Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, skontroloval by mi prosím niekto tento výpočet? Vypočítajte V a S pravidelného 4-bokého zrezaného ihlana ak hrany podstáv sú a=1,8m, b=1,2m a hrana=0,45m...
Mne vyšlo S=6,692m2
V=1,668m3
V mám asi zle...nevedel som vypočítať výšku ihalana
Ďakujem za odpoveď
↑ renewal:
Zdravím,
situace bude vypadat podobně, jako jsme řešili zde. -viz "obrazek strašný"
Je třeba uvažovat rovnoramenný lichoběžník, který půjde přes uhlopříčky horní a dolní podstavy (to budou základny toho lichoběžníku) a máš také boční rameno lichoběžníku=délka hrany.
Postupoval jsi také tak? Děkuji.
K objemu: Vypočítal som so uhlopriečky oboch štvorcov, dal ich na poli, výška ihlana mi tvorila jedo rameno lichobežníka a hrana ihalna druhé rameno lichobežníka...z toho som vypočítal výšku ihlana...
K obsahu: Vypočítal som obsah jedného lichobežníka*4+obsah jedného štvorca+obsah druhého štvorca...
Ten objem je asi zle, či?
↑ renewal:
tak jsem počítala: uhlopříčka dolní podstavy je 2,55 m, uhlopříčka horní podstavy je 1,7 m.
Délka odvesné trojuhelníku, který vznikne po "vyseknutí obdélníku" je (2,55-1,7)/2=0,43 m.
V takovém pravoúhlem trojuhelníku s jednou odvěsnou 0,43 m a přeponou 0,45 m mám vypočtenou druhou odvesnou 0,13 m. To je výška jehlanu.
Objem mám podle vzorce pro komolý jehlan a výsledek je 0,3 m^3.
Výsledek povrchu mám také jinak (výška bočního lichoběžniku mi vyšla 0,33 m - souhlasí to?)
V čem se tedy neshodujeme? Děkuji.
↑ renewal: děkuji, myslím, že se shodujeme (až na nějaké zaokrouhlování).