Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2010 17:59 — Editoval Spybot (08. 05. 2010 18:01)

Spybot
Reputace:   39 

Rovnovaha

Valček s hustotou $\rho_0 = 6800 kg.m^{-3}$, výškou $H = 12 cm$ a hmotnosťou $M = 900 g$ je zavesený
na jednom konci rovnoramennej páky tak, že jeho os má zvislý smer. Valček je ponorený do hĺbky  $h = 3,0 cm$ vo vode v nádobe s obsahom dna  $S = 30 cm^2$. Páka je udržiavaná v rovnováhe, t.j. vo vodorovnej polohe, protizávažím s hmotnosťou $m$, ktoré je zavesené na opačnom konci páky. 

a)  Určte hmotnosť závažia $m$.
b)  O koľko sa posunie hladina vody v pohári, ak zmeníme hmotnosť protizávažia o hodnotu $\Delta m = 60 g$?
Hustota vody je $ \rho = 1000 kg.m^{-3}$$g = 9,8 m.s^{-2}$. Počas celého deja sa valček nedotýka dna nádoby a voda nevyteká z pohára.

Zaujima ma len cast b, a to pripad kedy protizavaziu znizujeme hmotnost, valec klesa do vody.

Bohuzial, vzorove riesenie so mnou nesuhlasi. Pomozete mi najst chybu v mojom postupe? Uprimna vdaka za pomoc.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

• (téma jako nevyřešené označil(a) Spybot)

#2 08. 05. 2010 19:54

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Rovnovaha

Místo $(m-\Delta m)g=(M- \frac{h^*M\rho}{\rho_0H})g$ máš mít $(m+\Delta m)g=(M- \frac{h^*M\rho}{\rho_0H})g$

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 08. 05. 2010 20:29

Spybot
Reputace:   39 

Re: Rovnovaha

No, to su tie dva varianty, ako menit hmostnost protizavazia - pridat a ubrat. Ak pridam, valec vystupi z vody a vyjde mi vysledok podla vzoroveho r. Co mi nevychadza je pripad, kedy sa zavaziu hmotnost ubera.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

Zápatí