Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potom první zlomek upravíš do tvaru:
(kde druhý krok jsem napsal proto, aby bylo jasné, jak vycházím z definice faktoriálu, tedy: a! = a * (a-1) * (a-2) *... * (a-n)!. Akorát já měl a=(x-1), proto (x-1)! = (x-1) * [(x-1)-1]! ).
druhý zkus tedy upravit sám
↑ Martin06: Když jsi se zbavil faktoriálů, tak to počítej jako normální rovnici.
Děkuju Doxxíku ;)
To septolet: takže vyšel mi (x-2) (x-3)
------------ Ted udělám / krát dva
2 výsledek by mohl být (x na druhou - 4) (x na druhou - 6) !
Jestli jsem někde udělal chybu, tak se omlouvám, ale matika není zrovna mojí nejsilnější stránkou :)
↑ Martin06:
Máme tedy rovnici:
Zbavíme se faktoriálů a vyjde:
Nyní vynásobíme celou rovnici dvojkou a roznásobíme a budem upravovat:
Máme kvadratickou rovnici, umíš jí vyřešit? Tady to jde i rozkladem, nemusíš počítat diskriminant.
↑ Martin06: Myslíš toto:
?
To je rovnice, kterou dostaneme pokrácením faktoriálů. Jak se odstraňují máš o kousek výše.
↑ Martin06: Jde to i rozližit, takže diskriminant počítat nemusíš. Ale samozřejmě pokud to uděláš přes diskriminant, tak dostaneš stejný výsledek a bude to správně.
↑ Martin06: Zjistit kořeny pomocí rozkladu. Třeba máme výraz
, po rozkladu
. Teď to zkus aplikovat na ten tvůj výraz.
omlouvám se kolegovi ↑ septolet:, že mu tu do toho budu fušovat - jen navrhnu: Znáš vietovy vztahy?
Koukni sem: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=2304 snad ti to pomůže.