Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ duk:
Zdravím, 
jelikož milému kolegovi ještě dlužím nějaké průběhy funkcí... Kam se podařilo dostat pomoci tohoto materiálu a tohoto online natroje? - do nastroje to máš zadavat jako asin(...) a uzavorkuj, prosím.
A kde je konkrétní problem?
↑ jelena:
zadal jsem to do online nastroje, jen si nejsem jisty, ze je to spravne, pac mne to vyhodilo trochu jine zneni prikladu.
To asi znamena, ze jsem to spatne zadaval, nebo se pletu a je to spravne?
Je nejaka moznost jak si overit spravnost prikladu?
↑ duk:
Vyhodilo zřejmě to, co jsi tam vhodil.
je třeba zadávat jako asin((1+x)/(1-x)), vedle zadavacího okna je tlačítku Preview
Případně porovnat s jiným online nastrojem, nebo sem umístit náhledy na výsledky nástrojů k případnému prokonzultování, co není jasné.
↑ duk:
nejsem si jisty, jestli je to uplne. Zadaval jsem to presne, aspon doufam :)
asin((1+x)/(1-x))
tohle mne vyslo:
http://www.edisk.cz/stahni/59870/deriva ... .42KB.html
bylo me receno, ze tam navic chybi monotonie, inflexe, konvexnost, graf, extremy???
nevis prosim te, jak bych to mohl vyresit?
↑ duk:
Zdravím,
odkaz na soubor je nefunkční, nevím, co tam je. Umístí to, prosím, jako obrázek sem, na fórum (dole pod zprávou je tlačítku Upload obrázku.
Pokud postupuješ podle tohoto materiálu, tak by to mělo být kompletní.
MAW-průběh funkce by to měl zvladnout, děkuji autorům.

↑ duk:
Možná by neškodilo podívat se na snažení tvých předchůdců.
duk napsal(a):
graf uz jsem udelal
Tak co bys chtěl řešit tedy?
Vem si Algoritmus z Mathonline (8 bodů), projdi si, co máš a co ne, na co je dobrá ta věc, co vypadla z MAW (asi když je 1. derivace nulová, tak body podezřelé z extrému, ověřit, zda jsou a jaké, intervaly monotonnosti).
Váš vzdělávácí ústav co doporučuje?
Na MAW vedle tlačítka Derivace je tlačítko Průběh funkce, to také něco "vyplivne" (ale to už opakuji, opakuji, opakuji...)
↑ duk: ještě se k tomuto vratím. Problém je, že neformuluješ, co na výsledku ze stroje činí potíž.
Pokud jsi se díval na debatu předchůdců ↑ halogan:, tak bylo diskutováno, jak na úpravu derivace a jak postupovat při hledání nulového bodu derivace a intervalů monotonnosti.
1. Def. obor jsou všechna nekladná čísla.
K výsledku derivace, ponechala bých v úpravě před slovy "Pokusíme se upravit...) - tedy předposlední vzorec. A vlastnoručně bych ho upravila do podoby:
derivace neexistuje v x=0 a nabývá kladných hodnot na intervalu (-oo, 0). Funkce je tedy rostoucí na celém def. oboru bez 0.
Stejným způsobem bych přistupovala k 2. derivaci - strojový výsledek až do okamžíku úprav, které bych považovala za neekvivalentní. Potom vlastnoruční úprava pouze do podoby, ve které se mi to bude dobře počítat.
Zbytek je vyšetřen v příspevcích předchůdců (obduvuji, že takové odkazy vůběc milý kolega našel - konkrétní zadání na průběhy funkcí se velmi špatně hledají).
Je to úž lepší? Děkuji.