Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám následující problém: mám určit v matici
vlastní čísla a vektory. Postupoval jsem tak, že jsem od matice odečetl matici
, pokoušel se v ní vyjádřit determinant a následně hledat kořeny charakteristického mnohočlenu. Problém je, že jsem asi slepý a nejsem schopen to upravit do tvaru, aby to šlo nějak vypočítat. Ať už jsem zkoušel matici převést na diagonální nebo rozvoj podle i-tého řádku, tak jsem se víceméně pokaždé dostal do situace, že charakteristický mnohočlen obsahovat úplnou kubickou rovnici... Napadá někoho, kudy do toho vlézt, aby to vyšlo hezky?
Díky

Edit: Další text v tomto příspěvku není dobře, viz dále.
Charakteristický polynom je
. Když zkusíme dosadit dělitele absolutního členu, najdeme kořeny 1 a -2. Zbytek už je jednoduchý. Není to ale postup, který by obecně fungoval.
↑ BrozekP:
Hmm, to mi teď nějak úplně nesedí... když se podívám například z wxmaximy, jaké ty vlastní čísla skutečně jsou, tak 1 a -2 tam je, ale -1 (což by také mělo být vlastní číslo) mi jako kořen tohohle polynomu nevychází...

↑ spm:
Omlouvám se, když jsem přepisoval matici do programu Mathematica, v druhém řádku jsem u první čtyřky přehlédnul mínus. Správný polynom je
Najít jeho kořeny je jednoduché, stačí zavést substituci
, vyřešit kvadratickou rovnici pro
a dopočítat
.
↑ BrozekP:
Bezva. Teď už se jenom musím dostat k tomu polynomu. To se mi ale už snad podaří - nějak předtím když jsem předem viděl, že vyjde něco ošklivého, víc než kvadratického, tak jsem to předem zatratil; takhle už vím co hledat :) Díky moc!
Stránky: 1