Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ gadgetka: poěr stran a:b = 2:1,b:c=3:4.Urči poměr stran a:b:c.Oba poměry uprav tak,aby b bylo vyjádřeno stejným číslem
To už jsi psát nemusela, když na to Tychi přišel :)
A trojkou to násobí proto, aby seděl poměr strany b v první i druhé rovnici.
takže,kdyz je poměr a:c =3:2 a poměr stran a:b=5:4 tak strany a,b ,c budou v poměru 15:10:4?↑ gadgetka:
↑ jonypetra: Ne, v tomhle případě musíš přenásobit oba poměry, jeden pětkou a druhý trojkou, aby v obou bylo 15: něčemu
Musíš najít nejlépe nejmenší společný násobek těch dvou čísel, která patří ke stejnému písmenku.
Např. a:b=1:4, a:c=2:3 =>nejmenší společný násobek 1 a 2 je 2=>v prvním poměru je na místě "a" číslo 1, přenásobíme tedy celý poměr dvojkou. V druhém poměru už na místě "a" dvojka je, tak nemusíme násobit nic.=> a:b:c=2:8:3
Pokud a:b=2:7, a:c=3:5 =>společné písmenko je opět "a", na jeho místě je v jendom poměru dvojka, v druhém trojka=>nejmenší společný násobek je 6=>první poměr musíme přenásobit číslem 3, druhý poměr přenásobit číslem 2=>a:b=2:7=6:21, a:c=3:5=6:10=> a:b:c=6:21:10
Pokud bude společným písmenkem jiné než "a", např. b, tak musíš hledat společný násobek čísel, která jsou na pozici b.
Např. a:b=1:5, b:c=2:1 => spol. násobek čísel 2 a 5 je 10 =>a:b=2:10, b:c=10:5 =>a:b:c=2:10:5
Je to trošku jasnější?
↑ Tychi:jjj už jsem to pochopila díky moc.Můžu se ještě zeptat na trojčlenku?Přímou uměru chápu,ale nepříma uměra tam mi trichu nejsou jasné šipkyJednou na na leve straně šipka na horu a u jineho přikladu zase je šipka na leve strane dolu.Např?Jednu zakázku zvládnou 4 stroje za 324hod.Za jakou dobu by tutéž zakázku zvládlo 6 stroju,
tady je
sipka dolu 4str......324H Tady je šipka
6str ?h
x/324=4/6
x=4*324/6
x= 216hod
6studentů uklidilo v minulemroce telocvičnu za 6hod.Kolik studentů bude třeab na uklid,mali být uklizena za 7200sekund?
tady šipka směrem na horu 6stud....6hod šipka dolů x/6=6/2, x=6*6/2,x=18stud.Je třeba 18stud
x stud....7200sek to jsou 2hod
nechápu proč jsou u druheho přikladu šipky opačně?
Pamatuj si to tak, že šipka nahoru jde od té neznámé nahoru, v prvním příkladě tedy od ?h nahoru, ve druhém od x stud nahoru. Na druhé straně pak jdou šipky dolů.
Nebo si to piš vždycky stejně,
druhý příklad by šel přepsat jako
dolu 6hod ... 6 stud
2hod ... x stud nahoru
No vidíš, a já žila dodnes v nevědomosti, nikdy mne nenapadlo, že ty šipky určují směr počítání, brala jsem to jen jako upozornění na to, že jde buď o přímou (obě nahoru) nebo o nepřímou (jedna nahoru, jedna dolu) úměru ... tak jsem zase o něco chytřejší. :)