Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ osamela: Ano, ke správnému výsledku tento postup vede. Já bych to ale dělal trochu jinak.
Na prvním místě může být 9 číslic, na druhém 10 - 1 (první jsme už vybrali na první místo), pak 10 - 2 atd. Takže bychom nakonec měli 9*9*8*7*6*5 (můžeme to zapsat třeba jako 9*V(5,9)), což ve výsledku dá stejné číslo jako tvůj postup.
↑ septolet:Z didaktického hlediska se mi více líbí první řešení. Spočítáme všechny možnosti včetně těch nepřípustných a pak odečteme ty nepřípustné.
Takový přístup je obecnější a dá se použít i u jiných úloh, kde se nedá použít princip nezávislých výběrů (nebo kombinatorické pravidlo součinu), které použil septolet ve svém řešení.
Například princip inkluze a exkluze lze chápat tak, že je odvozen pomocí prvního (obecnějšího) přístupu.
Nebo permutace písmen se zakázanými dvojicemi (k-ticemi) po sobě jdoucích písmen se také obvykle počítá pomocí "doplňkového jevu", tj. spočítáme počet prvků celé množiny a odečteme počet prvků zakázané podmnožiny.
↑ septolet:
Jen dotaz: Na druhém až šestém místě může být číslo z deseti možností, ne?
Takže 
Nebo to bylo omezeno tím, že každá číslice může být použita pouze jednou? (V zadání to není.)
↑ gadgetka: osamela to resila bez opakujicich se cislic, tak jsem na jeji reseni navazal. Zadani ale muzeme chapat obema zpusoby.
Osobne bych se priklonik k ↑ gadgetka:, podle me je to jedine spravne reseni pokud je zadani kompletni.