Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám problém s těmito příklady:
1) V dané kružnici k sestrojte dva libovolné průměry AB, CD. Označte alfa úhel, který svírají přímky AB a CD. Dokažte, že tečny ke kružnici k v krajních bodech daných průměrů svírají také úhel alfa. (nevím jak to dokázat)
2)Vypočítejte velikost úhlu, který svírají dvě úsečky, které vzniknou spojením bodů odpovídající číslům 2; 7 a 1; 4 na ciferníku hodin. (výsledek 60°)
3)Do kružnice k (S; r) je vepsán trojúhelník ABC, jehož vrcholy dělí danou kružnici k na tři kružnicové oblouky, jejichž délky jsou v poměru 2 : 3 : 7. Vypočítejte velikosti vnitřních úhlů v trojúhelníku ABC. (výsledek 30°,45°,105°) (úhly mi vyšly úplně jinak)
Budu vděčna za jakoukoli radu, mám týden do maturity tak se snaží přijít na co nejvíce příkladu, ale vůbec se mi to nedaří.
↑ bele:
3)
Úhly ve vzniklém trojúhelníku budou ve stejném poměru jako ty oblouky.
Poměr 2:3:7 =12
Součet úhlů v trojúhelníku je 180 stupňů
Na 1 díl připadá: 180/12 = 15 stupňů tedy:
2*15 = 30
3*15 = 45
7*15 = 105
Úhly jsou:
K příkladu č.2: Rozděl si kružnici na 12 dílů, pak jeden díl bude mít 360/12=30°. Spoj jako je na hodinách 1,2,3....12. Pak si spoj body jak je v zadání. Pak si to doplň na trojúhelník
K příkladu 1: Buď jsem tento příklad nepochopil, nebo je nějak špatně formulovaný. Ale jak je vidět z obrázku, tak úhel nám u tečny nikde nevznikne.
Ještě omluvte prosím to značení, ale myslím, že to pujde pochopit i tak.
přímka a: jeden průměr
přímka b: druhý průměr
přímka d: tečna v bodě D
Jenom se pokusím napovědět.
Ad 1 . Označme S střed té kružnice, "a" tečnu v bodě A, "c" tečnu v bodě C, X průsečík těchto tečen.
Co můžeme říci o přímce SX a trojúhelníkách SAX, SBX ?
Ad 2. Ozn. S střed kružnice , X průsečík uvažovaných tětiv.
Trojúh. "147" je pravoúhlý rovnoremenný (pravý úhel při bodu "4" - Thaletova věta), umím tedy určit úhel "714".
Pomocí věty o středovém a obvodovém úhlu určím úhel "172". V trojúhelníku "17X" už znám 2 úhly.
Ad 3. Délka oblouku kružnice je úměrná příslušnému středovému úhlu.
PS. Vidím, že někteří kolegové byli rychlejší.
Stránky: 1