Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Já už nevím, jak ti to vysvětlit lépe, nechal jsem na tom dost casu, a to nejen já. Víš co? uděláme kompromis: Ty lehčí snad zvládáš, tak si vezmi nějaký z těch těžších, a : bud, umíš-li: Dej sem tvůj postup, jak jsi to počítal - na oplátku ti najdeme chybu (-y) a ukážeme ti, nac o si dát pozor do budoucna. Nebo: napiš to na papír a řeš, pak to oskenuj (nebo vyfot fotakem) a dej to sem jako obrázek (neznáš-li TeX). Nejsme automaty, do kterých hodíš příklady, zatočíš klikou a vypadne řešení, které ti k ničemu stejně nebude :) Takze: ano, sednu si s tebou, dáme to nějak dohromady tak, abys to pokud možno pochopil, ale počítat ti to nebudeme (jestli nekdo z kolegů, ale pochybuju o tom)
↑↑ Veter@n:
Ukážu Ti 2 způsoby na prvním příkladu:
a) metoda dosazovací
b) metoda sčítací(odčítací)
ad a)
1)
2)
Při této metodě si vyjádřím jednu proměnnou z jedné té rovnice a toto dosadím do druhé rovnice a vypočítám jednu neznámou.
V tomto případě se jeví jako nejjednodušší vyjádřit proměnnou y z druhé rovnice tedy:
- to dosadím do první rovnice a vypočítám proměnnou x tj:
Vypočítanou proměnnou dosadím do tohoto a dopočítám y tj:
Řešení je
ad b)
Rovnice vynásobím nějakým číslem tak,abych se při sečtení(odečtení) těch 2 rovnic mezi sebou zbavil jedné proměnné a mohl tak dopočíta druhou proměnnou.
Tady vynásobím rovnici 2) číslem minus 3 a sečtu s rovnicí 1) tedy:
Za x = 3 dosadím do jakékoliv předmětné rovnice a dpočítám y (např. do 1))
Řešení
A takto můžeš pokračovat v dalších příkladech.
↑ gadgetka:
dovolím si nesouhlasit že řešení je nekonečno řešením musí bejt uspořádaná dvojice
↑ Mr.Pinker:
oki, souhlasím ... a nechám to na tazateli ... takže je nekonečně mnoho uspořádaných dvojic, to už je lepší závěr?
Pravidlo 4 napsal(a):
Nejsme automat na řešení příkladů.
↑ gadgetka: je třeba říct něco ve stylu "řešením jsou dvojice "
Děkuji, Stýve ... omlouvám se za porušení pravidel, jsem tu teď častěji vzhledem k tomu, že mám syna v nemocnici po úrazu ... tak abych zatěžovala mozek něčím jiným než přemýšlením, jak to všechno dopadne...
Nevím,jak vyřešit rovnici:xΛ4-8xΛ3+x-8=0, neumím vlastně z prvních dvou členů vytknout společný násobek. Díky za pomoc (ve škole jsme to snad probírali, ale já jsem v poslední době dost chyběl).