Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
opakuju si logaritmy a uvědomuju si, že mi jaksi po delší době vypadly z hlavy...
Jak by se počítal tento příklad ? Zlogaritmovat to nejde, že ?
+ ještě obecné dotazy k logaritmování:
1/ Zlogaritmovat rovnici můžu jen když tam jsou jednočleny ? nebo jsou tam ještě nějaké jiné pravidla... ?
2/Kdy můžu odlogaritmovat ? Jen když mám na každé straně jednočlen ? Můžu odlogaritmovat když mám násobek logaritmu (např. ) nebo to musím první převést "dovnitř" (a umocnit) podle vět o logaritmování...
Díky
Trochu si ujasněme, o co jde.
Obecně plati: je-li funkce f prostá a patří-li a, b do definičního oboru funkce f, potom rovnost a = b je ekvivelentní s rovností f(a) = f(b).
Přiměřeně to platí i v případě rovnic, tj. když a = a(x, y, ...), b = b(x, y, ...) , kde x, y ,... jsou neznámé.
Logaritmovat rovnost (resp. rovnici) a = b znamená přejít výše popsaným způsobem od a = b k L(a) = L(b), kde L je logaritmická funkce
o zvoleném základu. Opačný postup se nazývá odlogaritmováním rovnosti (resp. rovnice) L(a) = L(b) - je to totéž, jako kdybychom na rovnost
L(a) = L(b) použili exponenciální funkci E o stejném základu jako má L, takže bychom dostali nejprve E(L(a)) = E(L(b)) a odtud ihned a = b
(protože funkce E, L jsou navzájem inversní).
Pro exp. funkci platí E(u + v) = E(u)E(v) , pro logaritmickou naopak L(rs) = L(r) + L(s) v rámci jejího def. oboru, odtud se snadno
odvodí vzorce E(u - v ) = E(u)/E(v) , E(ku) = E(u)^k s odpovídajícími vzorci pro logaritmickou funkci.
Zda mám rovnici logaritmovat či odlogaritmovat (a nebo udělat s ní něco úplně jiného) závisí na tom, zda mi to nějak pomůže s ohledem
na vlastnosti funkcí E, L popsané v předchozím odstavci. Nějaké další "pravidlo" se vyslovit nedá. Chce to nastudovat si několik vzorových
příkladů a pochopit princip, a pak už jen procvičovat na příkladech dalších.
Rovnici odlogaritmovat můžeme, obdržíme
, ale příliš si tím nepolepšíme, takovouto rovnici pomocí
matematiky SŠ řešit neumíme.