Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2010 10:16

docasne123
Reputace:   

Logaritmus a práce s ním

Ahoj,
opakuju si logaritmy a uvědomuju si, že mi jaksi po delší době vypadly z hlavy...
Jak by se počítal tento příklad ? Zlogaritmovat to nejde, že ?

$log_{2}{x}=x-4$

+ ještě obecné dotazy k logaritmování:
1/ Zlogaritmovat rovnici můžu jen když tam jsou jednočleny ? nebo jsou tam ještě nějaké jiné pravidla... ?

2/Kdy můžu odlogaritmovat ? Jen když mám na každé straně jednočlen ? Můžu odlogaritmovat když mám násobek logaritmu (např. $4log_{2}{x}$) nebo to musím první převést "dovnitř" (a umocnit) podle vět o logaritmování...

Díky

#2 13. 05. 2010 11:55

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Logaritmus a práce s ním

Trochu si ujasněme, o co jde.

Obecně plati:  je-li funkce f  prostá a patří-li a, b  do definičního oboru funkce f,  potom rovnost a = b  je ekvivelentní s rovností f(a) = f(b).
Přiměřeně to platí  i v případě rovnic, tj.  když a = a(x, y, ...),  b = b(x, y, ...) , kde x, y ,... jsou neznámé.

Logaritmovat rovnost (resp. rovnici) a = b znamená  přejít výše popsaným způsobem od  a = b  k  L(a)  = L(b),  kde L je logaritmická funkce
o zvoleném základu. Opačný postup se nazývá odlogaritmováním rovnosti (resp. rovnice)  L(a)  = L(b)   - je to totéž, jako kdybychom na rovnost
L(a)  = L(b)  použili exponenciální funkci E o stejném základu jako má L,  takže bychom dostali nejprve  E(L(a)) =  E(L(b)) a odtud ihned a = b
(protože funkce E, L jsou navzájem inversní).

Pro exp. funkci platí  E(u + v) = E(u)E(v) ,  pro logaritmickou naopak  L(rs) = L(r) + L(s)  v rámci jejího def. oboru, odtud se snadno
odvodí vzorce E(u - v ) = E(u)/E(v) ,  E(ku) = E(u)^k  s odpovídajícími vzorci pro logaritmickou funkci.

Zda mám rovnici logaritmovat či odlogaritmovat (a nebo udělat s ní něco úplně jiného) závisí na tom, zda mi to nějak pomůže s ohledem
na vlastnosti funkcí E, L popsané v předchozím odstavci. Nějaké další "pravidlo" se vyslovit nedá.  Chce to nastudovat si několik vzorových
příkladů a pochopit princip, a pak už jen procvičovat na příkladech dalších.

Rovnici $\log_{2}{x}=x-4$ odlogaritmovat můžeme, obdržíme $x =2^{x-4}$ , ale příliš si tím nepolepšíme, takovouto rovnici pomocí
matematiky SŠ řešit neumíme.

Zápatí