Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám zde další otázku - tentokrát mě ale nezajímá výpočet, jde mi o pochopení "co tím autor myslel."
Nejprve zadání úlohy:
Perioda vlastního kmitání železničního vagónu je 1,25 s. Při jaké velikosti rychlosti dosáhne kmitání způsobené nárazy kol na spoje mezi kolejnicemi maxima, jestliže délka kolejnic je 25 m?
Teď můj problém:
Jak si mám představit vlastní kmitání vagonu?
- můj návrh:
díky nerovnostem na kolech + spojích + etc.. vagon jakoby "poskakuje po spojnicích kol" (teď mi vypadlo to slovo..).
nejspíš se jedná o nesmysl.. ale k výsledku odpovídajícímu "zadanému" výsledku jsem se dobral (otázkou zůstává, zda-li to nebyla jen náhoda..).
Děkuji předem za Vaše návrhy představ :)
Ahoj, tvoje úvaha není špatná, zdá se celkem rozumná, ale jak píšeš: "díky nerovnostem na kolech + spojích + etc.. vagon jakoby "poskakuje po spojnicích kol" (teď mi vypadlo to slovo..). " tak asi jsi se jenom přepsal, ale vlak bude poskakovat po spojnicích kolejnic ne kol.
↑ Mathe:
ne, to jsem právě nemyslel (a nenapsal) úmyslně -> tyto nárazy by, dle mého názoru, měly způsobovat druhé kmitání - a toto "druhé" kmitání a vlastní kmitání bude způsobovat v ideálním případě rezonanci (tedy - z pohledu cestujících to asi moc ideální případ nebude, protože vlak se bude nejvíce otřásat..)
↑ Ivana: Zdravím a děkuji za kontrolu :)