Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2010 19:15 — Editoval donk (13. 05. 2010 19:21)

donk
Zelenáč
Reputace:   

Vypocet zisku

Ahoj Potreboval by som vypocet nasledovneho problemu.
Mam X penazi ,kde kazdy den mi narastie X o 3%  Teraz by som rad vedel aky bude X o Y dni. Zaroven by som rad vedel za ako dlho dosiahnem hodnotu Z z povodnej hodnoty X.Uvazujeme ,ze narast 3% je konstantny. Poprosil by som o nejaky vzorec ktoremu by som rozumel ako normalny clovek. Rad by som ho hodil potom do excelu.

Dalej ma trapi,ze v skutocnost narast 3% je priemer za rok.To znamena ,ze jeden den mozem mat 7% dalsi trebars 1%. Da sa to nejako zakomponovat do vzorca aby som ziskal nejake realne vysledky?
Edit: Skutocnost sa pohybuje v rozmedzi 1% az 7% denneho narastu.

• (téma jako vyřešené označil(a) halogan)

#2 13. 05. 2010 19:40

frank_horrigan
Reputace:   31 

Re: Vypocet zisku

↑ donk:

V tuhle chvíli mě nenapadá přímo vzorec, jak se kýženého výsledku dobrat, i když je velice jednoduchý, ale použiju některou ze svých tabulek na portfolio management a trochu jí upravím podle těchto požadavků.
Jinak, druhému odstavci rozumím, ale můžu si ho vyložit dvěma způsoby - jde o to, jaký používáš moneymanagemet. Můžeš použít fixní pozici (tedy skokově - řídíš pozici vztaženou na USD 10.000 a to pořád stejnou až do doby, kdy účet bude například 12.000, potom navýšíš (jinými slovy DTD zisk ti klesá, účet roste lineárně). Nebo, máš takzvaný Fix% moneymanagement, kdy řídíš pozici přesně podle rostoucího účtu (objem obchodu roste v čase lineárně, DTD %win je konstantní, ale účet roste exponenciálně ?? Někde to tu mám (snad), tak ti to najdu a hodím na rapidshare :)

Pokud to tu nemám (mám tři počítače a ne na všech mám všechno), tak ti nějakou rychlovku vyrobím :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#3 13. 05. 2010 20:06

pietro
Reputace:   187 

↑ donk:prvy den mas x druhy den mas x*1,03, treti den mas x*1,03*1,03, stvrty den mas x*1,03 na 3...atd   na n ty den mas  x*1.03 na (n-1)... takto nejako.....zdravim

#4 13. 05. 2010 20:11

donk
Zelenáč
Reputace:   

Urcite je na to nejaky vzorec na ktory si ja uz nespomeniem. Ja mam momentalne moneymanagement prisposobeny sucastnym financnym potrebam (staviam dom).Mam stanoveny minimalny zisk,ktory potrebujem denne z povodnej ciastky X (asi 0.23 % terajsieho bankrolu). Zisk musim vyberat podla potreby cize narast bankrolu nie je pre mna teraz podstatny.Cim vyssi bankroll tym su opreracie bezpecnejsie a viem manipulovat velmi uspesne trh ked urcim strop alebo nasmerujem trh potrebnym smerom.
Inak pouzivam pri operaciach % z bankrollu. Zavisi to konkretne od rizika aku vysku bankrolu pouzijem no vacsinou je to medzi 2% az 10% bankrollu na jeden market.Robim kratke az stredne pozicie takze obrat je velmi vysoky.Vcera  bol narast 6.6% bankrollu bez toho ,ze by som sa zapotil.Dnes je vecer a ja som niekde okolo 1.5% a to ma uz hlava boli.
Vdaka za ochotu a pomoc

#5 13. 05. 2010 20:36

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Jednodušší verze:
Dnes mám X, zítra 1.03X, pozítří 1.03(1.03X)=1.03^2X, po Y dnech tedy $Z=(1.03)^{Y-1}X$. Vyjádříme odtud $Y=\log_{1.03}(Z/X)+1$.

A bude to spíš roční úrok, ne? 3% denně znamená z koruny za rok padesát tisíc.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#6 13. 05. 2010 20:38

donk
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:
pietro vdaka za rychlu radu. Este potrebujem vyriesit druhu cast problemu a to je za ako dlho dosiahnem hodnotu Z z povodnej hodnoty X pri konstantnom naraste 3% denne.
Vdaka

#7 13. 05. 2010 21:09

donk
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
Nie je to rocne je to denne a nie je to urok :)  Ako sa tie vzorce nahadzuju do kalkulacky? Radsej uvediem priklad s cislami.
Povedzme ,ze mam 1000 eur. Chcem vediet za ako dlho pri konstantnom raste 3% denne dosiahnem trebars 5000 eur .
Ja to potrebujem hodit do excelu ,ale zatial to neviem hodit ani do kalkulacky.Viem,ze je to priblizne 53 dni ale ako to vyratat neviem.

#8 13. 05. 2010 21:10

Kondr
Veterán

↑ donk: Nějak jsem zapomněl refreshnout stránku než jsem odepsal ... každopádně řešení druhé rovnice (přes logaritmy) tam je. A furt mi 3% denně přijdou moc.

#9 13. 05. 2010 21:36

pietro

↑ donk:nahodil som to do excelu takto ( pozri vzorec)a potiahni si to do dalsich dni
http://forum.matweb.cz/upload/1273779361-lknln.JPG

#10 13. 05. 2010 22:00

frank_horrigan

3% denně jsou opravdu moc, to se stabilně a konzistentně dělat nedá. Ty udělám já když mám hodně dobrej den, a to jedu na páku - akcie nebo dokonce bondy v žádným případě to neudělají (výjimečně, jeden den z kvartálu možná ano, ale to je tak všechno) :)

Sun Tzu - The Art of War

#11 13. 05. 2010 22:06

donk
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
% zavisia od velkosti bankrolu.Ak mas bankroll milion eur tak na 3% musis robit 18 hodin bez jedinej chyby a druhy den budes mrtvy od vycerpania. Ked mas bankroll v hodnote rodinneho domu tak 10% mas za par hodin bez chyby.Su dni ked je problem dostat 1% aj zo 10-tisic eur.Zalezi vsetko na aky trh si zamerany.Ked si flexibilny vies robit profit po cely rok s kratkym vypadkom v lete.Vacsinou sa robia syndikaty a tie su na viacerych trhoch naraz aby sa dali otocit peniaze.Jeden clovek by to nezvladol.Pri maximalnom vypati dokazes pracovat efektivne maximalne dve hodiny.Na vsetko su nastroje ktore sa treba naucit zvladat. Dolezity je bankrollmanagment.Na druhej strane zase nepotrebujes 3% denne z miliona eur.To kde by sme boli :) Vsetko treba s mierou.
K tomu tvojmu vzorcu.Ja ho neviem pouzit prakticky na kalkulacke.Mne ta forma zapisu nehovori nic. Logaritmicke funkcie su uz pre mna davno zabudnute.Vdaka za ochotu a radu inak.

#12 13. 05. 2010 22:17

donk
Zelenáč
Reputace:   

↑ frank_horrigan:
Ja robim uplne v inej oblasti.S akciami ani s nicim podobnym neprichadzam do kontaktu.Ja tiez nepracujem denne ,ale ma to bavi aj ked niekedy si to odnesu nejake tie pocitacove komponenty :) Niekedy sa spojim do syndikatu a beriem info priamo od nich a len sa prizivim.To je oddychovy den.Zase na oplatku ja dam info syndikatu.Stane sa sem tam,ze sa objavi situacia ked Ti tvoj bankroll nestaci a ponukas spolupracu syndikatu,alebo potrebujes zastavit rast ci pad trhu a poziadas syndikat o blokaciu trhu obrovskou sumou ,pokial z toho nevylezies.Vacsinou vznikne hypo efekt a trh ide pozadovanim smerom.V najhorsom pripade z toho vyviaznes s malou stratou.

#13 14. 05. 2010 01:01

Kondr
Veterán

↑ donk: S tím vzorcem: třeba Excel
A1 - cílová částka
B1 - aktuální částka
C1 =LOG(A1/B1)/LOG(1.03)+1

C1 říká, kolikátý den tu částku dosáhnu, ne kolik dní musím čekat. To číslo 1.03 bude v případě jiného úroku třeba změnit, předpokládám že je jasné jak. Jinak díky za vysvětlení.

#14 14. 05. 2010 10:49 — Editoval pietro (14. 05. 2010 10:55)

pietro

Páni prosím môžme abstrahovať emócie z túžby po výhre ( kto by ich nemal .-)). Nie je to  náhodou hra s pravidlami jemne a nenápadne nastavenými tak ( ako každá iná hra), že v nej vyhráva vždy v celkovom súčte iba bankár ( organizátor hry)? Tam je matematika jednoduchá. 
suma výplat < suma vkladov
======================================
a to celé opatrené zvláštnou symbolikou výrazov, a nad tým všetkým vládne chaos so svojimi zákonitosťami...

#15 14. 05. 2010 11:19 — Editoval frank_horrigan (14. 05. 2010 11:21)

frank_horrigan

↑ pietro:

Já myslím, že hýbe trhem tam kam potřebuje (což u nás , a nejen u nás (kamaráda vyštřovala SEC a FSA :D) není úplně legální, ale spíš jsem nepochopil podstatu, co vlastně konkrétně dělá. Jinak tímhle nebo podobným způsobem se prachy udělat dají, ale musí se to umět, hlavně zakladem je mít to v hlavě ok (kolikrát je to dost slušná pakárna) :)

EDIT: ta hra tak nastavená samozřejmě je, v mém byznysu je úspěšných cca 7% vsech peněz, ostatní prohrávají, ale hlavně vinou svojí nikoli vinou trhu nebo brokera :)

↑ donk:

Jinak, ty tabulky tady nemam, a kolegové ti jak pozoruju odpovědi dali, takže jí vyrábět nebudu :)

Sun Tzu - The Art of War

#16 14. 05. 2010 11:50

pietro

↑ frank_horrigan:Ďakujem za vysvetlenie....je to proste byznis umenie..... ako uchovať hodnotu na trvalo ( do budúcna)  pred nepriaznivým vplyvom terajšieho okolitého chaosu.

#17 14. 05. 2010 12:05 — Editoval frank_horrigan (14. 05. 2010 12:07)

frank_horrigan

↑ pietro:

No rozhodne nefinanční instrumenty: umění, starožitnosti, rozumný nemovitosti, pokud potrebujes likviditu tak fyzický zlato :) Případně blue-chips akcie, i kdyz ty muze ne přímo postihnout, ale ovlivnit ten chaos :)

EDIT: taky existují bondy s garantovanou návratnosti, i kdyz v dnešním zadluženém světě nevím nevím :)

Sun Tzu - The Art of War

#18 14. 05. 2010 21:57

donk
Zelenáč
Reputace:   

Vsetko mam uz nahodene v exceli.Srdecna vdaka za pomoc vsetkym.

#19 15. 05. 2010 13:32 — Editoval pietro (15. 05. 2010 13:33)

pietro

↑ frank_horrigan:dakujem pakne...a teoreticky by sme sa mohli k tejto teme uschovavania ( a pripadneho zvacsovania )hodnot vratit niekedy, lebo si myslim ze je to zakladna otazka veskereho podnikania na tejto planete...:-) pozdravujem

Zápatí