Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim, pomozte mi niekto s touto dif. rovnicou
vopred dakujem
co substituce y^3(x)=z(x) ?
↑ stenly:
to bohuzel asi neprojde, protoze rovnice neni linearni
↑ kaja(z_hajovny):Potom se použije metoda Bernoulliho !!
↑ prometeus10:Zavedeme substituci z=y^(1-n) ,kde n je mocnina nad y.Po úpravě dif.rov.vznikne:3y´-4y=y^-2 *(x+1) pro n=-2 a řešíme Bernoulliho systémem.
z´=3y^2 *y´,a z toho si y' dosaď do zadání a uprav.
jojo, tak jsem to psal i ve svem prispevku. taky se da najit integracni faktor a resit to jako exktni rovnici.
↑ magenta:
Zdravím,
je zde příliš moc dotazu (teď třeba začnu lingvisticky uvažovat "neumí to někdo vypočítat?" - a jak se na to má odpovědět? - jak tedy? Půjdu se podívat do příručky neb v užitečných odkazech není jen odkaz na WA, ale také odkaz na UJČ) - a tak postupuji obvykle, když nejsem si jistá.
Proto odkažu studijní materiály, zeptám se na vaše studijní materiály a doporučím si založit vlastní téma s náznakem vlastních pokusů.
Děkuji.

↑ magenta: Ten pán se nejmenoval Elner, ale Euler /ˈɔɪlər/.
Homogenní část rovnice se nechá vyřešit přes charakteristický polynom, k tomu máš odkazů d a zbytek se dopočte metodou speciální pravé strany http://cs.wikipedia.org/wiki/Oby%C4%8De … .A9_strany
(pravděpodobně to samé najdeš v odkaze od Jeleny, nečetl jsem).