Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj...může mi někdo pomoct s tímhle příkladem??...výsledek znám, jde mi spíš o postup řešení. Mělo by to vyjít...0,113. příklad zní: Hodíme 4 kostkami. Jaká je pravděpodobnost, že padnou buďto samá sudá čísla, nebo samá čísla větší než 3?
sudý čísla 2,4,6...a ty kombinuju ....2,2,2,2...4,4,4,4....6,6,6,6....2,2,2,4....2,2,4,4..atd...no a vyjde mi že je 81 možností...
čísla větší než 3...4,5,6,...a ty taky kombinuju...a u těch mi vyšlo taky 81 možností.....
všech možnejch možností je 1296....no a prostě mi to nevychází...162/1296...neni 0,113...takže vůbec nevim...
a)
sudé číslo:
Při hodu jednou kostkou je pravděpodobnost, že padne sudé číslo (2, 4, 6) 
Házíme čtyřmi kostkami, hody probíhají současně, jde o nezávislé jevy, takže platí 
↑ Jaryn:
obdobně, jak píše kolegyňka ↑ gadgetka:, to bude platit pro P(B) (čísla větší než 3 jsou 3 -> 3/6 = 1/2 a jevy jsou to rovněž nezávislé)
teď jde o to omezit ty jevy, které mohou padnout v obou skupinách, aby padly jen jednou
Spočítal bych si tedy pravděpodobnost, že padne nějaké číslo z obou případů -> 
a potom stačí dosadit (podle vzorce):
(teda jestli se nepletu..)
a jak spočítat P(C)?
Platí:
v počtech možných případů.
Příznivé - jsou to 4místné složeniny ze 2 čísel, 4 a 6 - víš jak spočítat jejich počet?
Celkové - jsou složeniny (čtveřice) utvořené ze 6 čísel, které se můžou opakovat (mžeme kostkou hodit víckrát stejné číslo) - výš jak spočítat?
snad :)
stačí takhle?