Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vzpomel jsem si na poznamku uvedenou pod carou v jedne knize o kvantove teorii pole (uz presne nevim ve ktere)
kde se pise ze neexistuji ortogonalni matice dimenze 6 a vise, ktere by byly zaroven antisymetricke (
).
Nejak se mi to nezdalo, tak jsem to chtel dokazat resp. vyvratit najakym protiprikladem.
Pomoci programu jako MAXIMA nebo DERIVE se mi nepodarilo nic spocitat (zkousel jsem dim. 6 a 8; pro dim. 10 jiz nestaci pamet)
Dimenze 2 a 4 jsou temito programy spocitany hladce.
Nevite nekdo jestli to je pravda?
Pokud ano, zna nekdo dukaz ci odkaz na nej?
PS. Vzhledem k tomu v jake knize se tato poznamka nachazela, nemohlo by to mit nejakou souvislost s ortogonalnimi a unitarimi grupami pro ktere plati isomorfismy:
a
?
↑ archipatelin:
No, možno to nebude triviálne. Uvediem len pár postrehov, ktoré by mohli byť užitočné.
Keďže A je unitárna, potom jej vlastné čísla ležia na jednotkovej kružnici. A je zároveň antisymetrická, preto sú jej vlastné čísla rýdzo imaginárne, po dvojiciach komplexne združené. Preto prichádzajú v úvahu len +i, a -i. Ak je rozmer matice nepárne číslo, potom pre antisymetrickú maticu neexistuje celé spektrum po dvojiciach, preto osamotené vlastné číslo je 0. To ale nemá normu 1, preto prichádzajú v úvahu len matice s párnym rozmerom.
Uvedená tretia rovnica by mohla predstavovať minimálny polynóm
Zatiaľ ma nič ďalšie nenapadá.
↑ lukaszh:
Diky.
To ze dimenze musi byt suda se da dokazat i takto 
Taky na to jdu prez vlastni cisla. :-)
Jeden postreh:
Matice jsou normalni (
) vlastne dokonce ortogonalni tak maji ruzne vlastni vektory
a proto jsou podobne maticim diagonalnim (s vlastnimy cisly na diagonalach).
Tak to neni pravda!
(asi si tu poznamku pod carou pamtuji trochu jinak)
Ortogonalni antisymetricke matice existuji pro kazdou sudou dimenzi.
Mejme diagonalni blokovou matici:
, kde
Ta jiz splnuje 
X
Stránky: 1