Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2010 14:10

bondja
Zelenáč
Reputace:   -1 

definice pro funkce

ahoj.potřeboval bych pomoct s definicí pro funkce ve tvaru polynomu, ale nenapadá mě nic co by se dalo použít a na internetu jsem nenašel nic co by to přímo vysvětlovalo.předem děkuju za pomoc

#2 15. 05. 2010 14:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: definice pro funkce

co myslíš tím "definice pro funkce..."? chceš definovat polynom? nebo chceš pro polynom definovat nějakej pojem (např. stupeň)?

#3 15. 05. 2010 14:58

bondja
Zelenáč

mám v maturitní práci spojité funkce ve tvaru polynomu a potřebuju na prezentaci nějákou definici nebo něco co bych mohl říct abych tehle typ odlišil od jiných typů funkcí

#4 15. 05. 2010 15:07

Stýv
Vrchní cenzor
Web

zkusils napsat do googlu "polynom"?

#5 15. 05. 2010 19:43

bondja
Zelenáč

kdybych potřeboval definici polynomu, tak mrknu na wikipedii nebo podobně.já potřebuju jasně slovy naznačit čím se tenhle typ funkcí liší od ostatních.takže než příště začneš házet machry s googlem tak si přečti o co komu jde. fakt nesnášim když někdo požádá o pomoc a ozve se někdo kdo ani nechce  pomoct a  začne tu nadhazovat svoje připitomělý nápady a dělat ze sebe machra pro kterýho je taková otázka moc primitivní než aby se jí zabýval...

#6 15. 05. 2010 20:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ bondja:

Zdravím,

polynomiální funkce obsahuje v zápisu polynom a od toho se všechno odvijí - tedy kolega Stýv naznačuje správně.

U Rektoryse "Přehled užité matematiky" je uvedeno, že této funkci se říká také "celá racionální funkce" a je zařazena do seznamu "elementárních funkcí". Podrobně, třeba kniha Rektoryse(měla by být k dostaní v knihovně).

Stačí tak? Děkuji.

#7 15. 05. 2010 20:11

Stýv
Vrchní cenzor
Web

bondja napsal(a):

potřebuju na prezentaci nějákou definici

bondja napsal(a):

kdybych potřeboval definici polynomu, tak mrknu na wikipedii nebo podobně

víc snad netřeba dodávat

#8 15. 05. 2010 20:17

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ bondja:

Stačilo říct ano a přidat důvod, proč článek na wikipedii není dostačující. Polynom se od ostatních funkcí liší tím, že ostatní funkce neodpovídají definici polynomu. To je podle mě ten hlavní rozdíl mezi polynomy a ostatními funkcemi :-)

Zápatí