Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2010 14:10

bondja
Zelenáč
Reputace:   -1 

definice pro funkce

ahoj.potřeboval bych pomoct s definicí pro funkce ve tvaru polynomu, ale nenapadá mě nic co by se dalo použít a na internetu jsem nenašel nic co by to přímo vysvětlovalo.předem děkuju za pomoc

#2 15. 05. 2010 14:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: definice pro funkce

co myslíš tím "definice pro funkce..."? chceš definovat polynom? nebo chceš pro polynom definovat nějakej pojem (např. stupeň)?

#3 15. 05. 2010 14:58

bondja
Zelenáč

mám v maturitní práci spojité funkce ve tvaru polynomu a potřebuju na prezentaci nějákou definici nebo něco co bych mohl říct abych tehle typ odlišil od jiných typů funkcí

#4 15. 05. 2010 15:07

Stýv
Vrchní cenzor
Web

zkusils napsat do googlu "polynom"?

#5 15. 05. 2010 19:43

bondja
Zelenáč

kdybych potřeboval definici polynomu, tak mrknu na wikipedii nebo podobně.já potřebuju jasně slovy naznačit čím se tenhle typ funkcí liší od ostatních.takže než příště začneš házet machry s googlem tak si přečti o co komu jde. fakt nesnášim když někdo požádá o pomoc a ozve se někdo kdo ani nechce  pomoct a  začne tu nadhazovat svoje připitomělý nápady a dělat ze sebe machra pro kterýho je taková otázka moc primitivní než aby se jí zabýval...

#6 15. 05. 2010 20:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ bondja:

Zdravím,

polynomiální funkce obsahuje v zápisu polynom a od toho se všechno odvijí - tedy kolega Stýv naznačuje správně.

U Rektoryse "Přehled užité matematiky" je uvedeno, že této funkci se říká také "celá racionální funkce" a je zařazena do seznamu "elementárních funkcí". Podrobně, třeba kniha Rektoryse(měla by být k dostaní v knihovně).

Stačí tak? Děkuji.

#7 15. 05. 2010 20:11

Stýv
Vrchní cenzor
Web

bondja napsal(a):

potřebuju na prezentaci nějákou definici

bondja napsal(a):

kdybych potřeboval definici polynomu, tak mrknu na wikipedii nebo podobně

víc snad netřeba dodávat

#8 15. 05. 2010 20:17

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ bondja:

Stačilo říct ano a přidat důvod, proč článek na wikipedii není dostačující. Polynom se od ostatních funkcí liší tím, že ostatní funkce neodpovídají definici polynomu. To je podle mě ten hlavní rozdíl mezi polynomy a ostatními funkcemi :-)

Zápatí