Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám matici: 1 2 0
3 -1 2
0 1 1 A mám najít všechny matice B, tak aby platilo: A.B=B.A.
Tak jedna je určitě jednotková matice a jak najdu ty ostatní? Stačilo by rozepsat to, že bych matici A vynásobila s maticí, která má 9 neznámých (X11,X12,X13,X21,X22,.... ) a na pravé straně to samé a vyjdou mi vlastně na pravé i levé straně stejné vysledky, tak bych řekla, že 9 neznáchých X je z reálných čísel?
aha, takže pak mi vznikne soustava o 9 neznámých, takže když mám najít všechny matice B, tak aby bylo A.B=B.A, tak to mi vyjdou jen 2 matice? ta jednotková a druhá, kterou vyřeším ze soustavy?
Nebo nebylo by také možné vypočítat inverzní matici k A (pomocí determinantu a algebraickýho doplnku)?
ja som ani neriešiltú sústavu,ale viem,že riešení je nekonečne veľa lebo matica
pre každé reálne t je dobrá vyriešením sústavy možno prídeš aj na iné možno nie neviem neriešil som
akože nemá rovnať práveže sa podľa zadania musí rovnať nie 2 riešenia ale nekonečne veľa ako som napísal určite každý reálny násobok jednotkovej matice a neviem či aj iné lebo som sústavu neriešil
Řešit to jako soustavu je jistě možné, ale mně to přijde nezajímavé :-). Co takhle:
Matice A má různá vlastní čísla (o tom se přesvědčíme výpočtem). Požadujeme
, proto pro každý vlastní vektor
matice A, jemuž přísluší vlastní číslo
, platí
.
Vektor je tedy vlastní vektor matice
. Protože dimenze podprostoru vlastního čísla
je jedna (každé vlastní číslo matice A je pouze jednonásobným kořenem charakteristického polynomu - v této úloze), je vektor
násobkem (označme konstantu úměrnosti
) vektoru
, tedy
.
Matice B má tedy stejné vlastní vektory jako matice A. Snadno už sestrojíme obecnou matici s těmito vlastními vektory a obecnými vlastními čísly . Dá se také snadno ukázat, že každá takto sestrojená matice už bude splňovat podmínku
.
Vlastní čísla jsou v tomto případě tři, takže dimenze prostoru matic, které vyhovují AB=BA bude tři.
↑ jarrro:
Zkouším si tuhle matici vyřešit, něco mi vyšlo, ale teď nevím, co s tím... Tři řádky mi vypadly a zbylo mi tohle:
-2 2 -1 0 2 0 0 0 0 / 0
0 6 -3 -4 0 0 4 0 0 / 0
0 0 -3 0 0 0 4 0 0 /0
0 0 0 1 0 0 0 -3 0 /0
0 0 0 0 1 0 -2 2 -1 /0
0 0 0 0 0 1 0 -2 0 /0
nevím tedy, jestli to je správně, ale kdyby jo, co teď s tím? Když mi v tom posledním řádku zbyly dvě neznámé?
Ahoj, v souvislosti s touto úlohou mám doplňující otázky:
Pavel Brožek napsal(a):
Protože dimenze podprostoru vlastního čísla
je jedna (každé vlastní číslo matice A je pouze jednonásobným kořenem charakteristického polynomu - v této úloze), je vektor
násobkem (označme konstantu úměrnosti
) vektoru
Proč prosím toto platí? Nemůže být vektor násobkem obecně jiného vektoru
?
Pavel Brožek napsal(a):
Matice B má tedy stejné vlastní vektory jako matice A. Snadno už sestrojíme obecnou matici s těmito vlastními vektory a obecnými vlastními čísly
.
Jakým způsobem bys konstrukci provedl? Mě nenapadá jiná než řešit soustavu 9 rovnic o 9 neznámých...
Díky
↑ check_drummer:
Ahoj, je vlastní vektor k číslu
(ukázal jsem
).
Známe vlastně Jordanův rozklad matice B. Z toho už snadno vynásobením tří matic (matice vlastních vektorů, diagonální matice a matice inverzní k matici vlastních vektorů) dostaneme přímo B.