Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ machvoj:Přečti si tohle: matweb
Nebo koukni do vaší učebnice. Mám tu spoustu učebnic, ale v žádné pro sedmou třídu nerovnice nejsou.
A nebo počkej a zítra to ve škole pochopíš.
↑ machvoj:
Na klik nerovnice máš ke každe nerovnici i řešení. Úpravy stejné jako u rovnic.
například u (1)
k levé a pravé straně přičteš 7, aby se podařilo osamostatnit neznámou x. Dostaneš:
teď je potřeba levou a pravou stranu podělit (2) a už se x osamostatní úplně
vysledek zakresluješ na číselnou osu (u hodnoty 8 je "plné černé kolečko", jelikož je znamenko "menší a rovno" a od hodnoty 8 nakresliš šípku přesně v takovém směru jak hledí špička znaménka:
<----------------- *
______________________8____________
U další nerovnice dej si pozor na násobení (-1) - musí se změnít zaménko "větší" na "menší" (nebo naopak, vždy musíš zároveň změnit i znaménko).
V dalších nerovnicích je více a více úprav, ale vždy musíš ukončit zápis "x < cislo" nebo "x > cislo" (nebo a zároveň rovná) a zakreslit interval na číselnou osu.
Rozumíš všemu, co jsem napsala? Zkus něco přepočitat, případně přidáme další. Ať se daří.
Navazuji na tento příspěvek a, pokud jsem tomu rozuměla dobře, tak je problém se zápisem. Připravdila jsem zde variánty znamének a intervalu, už by níc nemělo překážet v nácviku nerovnic:
výsledek 
výsledek 
výsledek 
výsledek 
Pokud klepneš na můj zápis, ten se přenese do zprávy a můžeš si doplnit celé zadání nerovnice nalevo a napravo od znaménka. Ať se to podaří.
OT: odborný tým mistních typografů jistě promine ubohost mého zápisu (ale do srpna daleko, tedy ještě nevidím důvod řešit globální problém umístění tečky).

↑ machvoj:
nekonečno \infty
. Vetsi, mensi nez \underline{>} \underline{<} 
EDIT: klasická ostrá menší/větší než :na americkem (EN) rozlozeni, vpravo od klavesy M se shiftem ;)

obvykle levy alt+shift, prehodi se ti v hlavni liste u traye CS na EN... pokud to nejde, pres ovladaci panel-> keyboard :)
↑ machvoj:obě strany rovnice přenásob trojkou a pak obě strany rovnice vyděl dvojkou.

↑ machvoj:
. Vynásob trojkou
. Najdu ti pár odkazu na zakladní úpravy nerovnic
EDIT: nebudu to hledat, kolegyňky mně předběhly, máš to v tomto vlákně v pátém (asi) příspěvku :)