Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Je dána krychle ABCDEFGH. Určete konstrukčně odchylku daných přímek. Velikost odchylky změřte úhloměrem. - BH, DF
Vůbec nevím, jak to mám řešit:( Pomůžete někdo??
↑ petulkaaa:
Zkusím to :) Víš, že krychle je složená ze čtverců na sebe vzájemně kolmých, respektive rovnoběžných. Tedy stěnový úhel je 90%, u rohů tělesa také 90° Z vlaastností úhlopříček víš, že jsou na sebe kolmé a že se půlí -> rozdělují úhly na 2 po 45°. Kdyz si nakreslíš obrázek, už to pochopíš?
EDIT: já si sice umím namalovat krychli, ale neumím si označit ty rohy, takže nevím kde přesně ty body leži
Jasně, asi chápu... jsou to dvě stěnový uhlopříčky, tzn. že jsem si udělala obdélník (rovina jimi určená). Zkonstruuji si to, s tím, že si za a dosadím např. 4 cm, potom dopočítám, kolik je ta stěnová úhlopříčka. To je dobrý. Ale ten úhel zjistím jenom úhloměrem??
↑ petulkaaa:
Osobně bych si tu krychli namaloval ze všech tří pohledů ( půdorys, boční a přední pohled) - obrázek bude stejný, jenom budou jinak rohy a tedy i ty přímky budou mít jiné úhly. Pak už ty odchylky změříš úhloměrem snadno (ale v zadaní bys měla mít z jakého pohledu se ty odchylky mají brát) - je to jenom můj názor, jak bych to řešil, možná po tobě chtejí něco trochu jiného, co mi uniká :)
Zdravím vás,
pokud chtěji měřit uhloměrem (což je, ... bez komentáře), tak je třeba překreslit řez, ve kterém jsou uhlopříčky, tak, aby to byl nezkreslený obdélník (v nezkresleném měřítku). To znamená, že musí být ještě sestrojena pomocná úsečka=délka stěnové úhlopříčky, která bude tvořit jednu stranu tohoto obdélníku, druhá strana bude délka hrany).
Za odchylku se považuje ostrý úhel.
↑ petulkaaa:
Já bych postupovala takto :
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano, děkuji za obrázek :-)
Jen drobnost - v zadání se požaduje odchylka přímek BH, DF, tedy uhlopříček v řezu BDHF, je to tak?
Proto to "konstrukční proměření" bude na 2. kroky: zvolíme si úsečku délky a, sestrojime pravoúhlý rovnoramenný trojuhelník ABD. Délku BD přeneseme do další konstrukce - obdélník se stranou BD a stranou a. V obdélníku vyznačíme uhlopříčky BH, DF a změříme jejich odchylku.
Měla bych ale začít něco dělat, když už mám dovolenou (až do středy mám), klidné a radostné maturity přeji a zdravím u vás.
↑ jelena: Zdravím :-) , děkuji za přání radostných maturit :-)
Použila jsem tvůj návod, snad jsem jej pochopila správně :
↑ petulkaaa:
↑ Ivana:
Děkuji, Ivano, a ještě jednou pozdrav!
Opravdu nevím, jak to zvládaš kreslit?
Trochu bych pozměnila (asi jsem to nepopsala dostatečně podrobně):
a) trojuhelník ABD má pravý úhel u vrcholu A,
b) řez - obdélník BDHF by měl být překreslen frontálně, bez zkreslení, aby šlo změřit úhel.
Je to tak? Děkuji.
A věřím, že maturity jsou opravdu radostné :-)
↑ Ivana:
Děkuji, Ivano, ty jsi opravdu neuvěřitelná :-) je to v pořádku, početně také souhlasí.
Hezký den :-)
Stránky: 1