Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
zanedlouho maturuju z matiky a narazil jsem při počítání na problém...
chtěl bych vás poprosit o radu jak udělat obecnou tečnu ke přímce když má být rovnoběžná s jinou přímkou....
Když mám bod,a tím vést tečnu, tak to zvládnu - vytvořím 1. derivaci a dosadím souřadnice "x" - získám směrnici přímky, takhle ale nevím...
1/ tečnu k téhle přímce rovnoběžnou s
Přemýšlel jsem jestli by to nešlo i nějak přes derivace funkce dané implicitně ?! ale zas nevím jak by to bylo s tím
2/ Mohl byste mi někdo jestli je správně tahle derivace ? a jak to lze dále roznásobit ? Rovná se něčemu konkrétnímu nebo to vlastně jen napíšu vedle sebe stejně jako
?
Díky moc za pomoc
2)v te derivacil, jak máš -(x^2*y)*2*(y-1)*y' tak tos asi jen špatně zderivoval ten jmenovatel už s nadruhou místo původní fce, která je y-1, takže tam bude jenom -(x^2*y)*y'
↑ docasne123:
1) opravím zadání: tečna ke křívce , tak, že tečná bude rovnoběžná s přímkou
.
pokud jedna přímka je rovnoběžná s druhou, musí mít stejný normálový vektor, tedy tečná bude mít obecnou rovnici ,
dosazením do rovnice paraboly hledáme takové c, pro které bude kvadratická rovnice mít pouze jeden kořen (tedy D=0).
2) implicitně zadáná funkce má tvar: , proto pokud derivuješ tak, jak je provedeno:
dostávaš takovou rovnici, ze které lze vyjádřit y´=...
ještě je oprava v derivaci, na závěr čitatele.
Dál už postupuješ stejně, jako v případě tečny k funkci explicitní y=f(x). Materiál
Stačí tak?
↑ docasne123:
1)
2 přímka rovnoběžná s touto přímkou bude mít stejnou směrnici tj:
a bude mít tvar:
3)
Aby to byla tečna ke křivce pak přímka a křivka budou mít jeden společný bod.
Rovnici 3) dosadíme do 1) a diskriminant vzniklé kvadratické rovnice bude D = 0 tedy:
Rovnice tečny je:
Obrázek:
Díky moc za pěkné a detailní vysvětlení všem třem...