Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Ivana:↑↑ curtis:
Zdravim vas, doporucuji se postavit k tomuto jako pravy matematik a pokusit se prohlasit: "Predpokladam, ze uloha je vyresena".
To znamena, ze pokud ve vyslednem trojuhelniku k zadane vysce "prilepim" delku teznice, dostanu nejaky bod X. Stejne tak v pomocnem trojuhelniku budu mit jeho vzor X´.
Editace: dalsi postup se vztahuje k jinemu oznaceni stran, nez je v zadani (musim byt vice dusledna pri cteni zadani), necham ho tady pouze pro mozne pouziti pro nejakou jinou ulohu podobneho typu.
Zacnu tak, jak navrhujete - pomocny trojuhelnik A´BC´, ve kterem dodrzim pomer stran a uhel pri vrcholu, dale ke strane A´B udelam kolmici a primku rovnobeznou ve vzdalenosti 12 cm. Ted uz zbyva dat k sobe vzory a obrazy. Za chvilku pridam obrazek (s kvalitou obrazku od Ivany se to neda srovnat :-)
↑↑ curtis:Zdravím , tak pokud je to tak , jak píšeš , napsala bych námi vyřešenou úlohu s těmi čísly 8 a 6 a klidně i tak jak ti to vyšlo (součet byl 12,5cm) a dala k tomu diskusi k řešení , že úlohu nelze splnit , protože nemohu splnit všechny podmínky . Pošlu ti za chvíli své celé řešení , a to obecně , bez čísel , opravdu jenom s využitím poměru 4:3 , jak bych to udělala já . Pokud ještě do úterý něco vymyslím , napíši ti .
↑ Ivana:
Hezke jarni odpoledne :-)
tady je ta hruza v mem provedeni, tak se neleknete - (tento obrazek neni pro vase zadani - je pro v_c a t_b jsou tam chyby v oznaceni :-)
http://matematika.havrlant.net/forum/up … ivanu2.JPG
↑↑ curtis:Tak Jelena nám poslala řešení , ale udělala součet va +ta , my ale máme v zadání ta+vb , takže postup tu máme , ale ještě to není naše řešení . Takže ted' to chce jenom dopilovat . Tak se pustíme do toho a třeba tě také něco napadne .
:-)
↑ jelena:Děkuji za postup řešení , ještě to chce dopilovat , snad to už zvládneme .
Chtěla jsem se tě zeptat už dříve , vždy značíš body v trojúhelníku po směru hodinových ručiček . My v našich úlohách zadáváme body proti směru hodinových ručiček a toto důsledně od svých žáků vyžaduji a ted' jsem zmatená , že to píšeš obráceně , jak to ?
Ono je možné , že v teorii je to jedno , ale předně to plete a pak přece jenom je to řešení trochu jiné , vždyt' přeci ..na pořadí bodů záleží ? Nebo ne?? Zdravím :-)
↑ Ivana:
No snad jsem se uz utrefila do vsech nazvu - snazila jsem se napsat i postup, ale jen zbezne, bez dusledneho dodrzeni vsech spravnych zapisu.
Okopirovala jsem obrazek od Ivany a doplnila jsem svuj kousek, snad je to alespon trochu k prelouskani :-)
Co se tyce znaceni - nad tim jsem nikdy neuvazovala, dodrzuji pouze souvislost mezi velkym pismenkem ve vrcholu, reckym pismenem pru uhel a malym pismenem protejsim strany.
A ted bych mela mit vetsi pochopeni pro nekoho z doucovanych, ze maji takovou potiz s Pythagorovou vetou - kdyz jim prehodim pismenka, tak jsou v koncich (bohuzel, nektere ulohy - zejmena prakticke pouziti vety - nejde porad zapisovat jako a, b - odvesne, c - prepona). Tak jim to oznacuji pismenkem, kytickou, hvezdickou tak dlouho, az si zvyknou a uz se nepletou :-)
Editace: mam tady treba Polaka "Prehled stredoskolske matematiky" a je to vice tak, jak rika Ivana, ale nektere priklady - je to prehozene. Tak, pokud budu jeste prispivat do geometrickych uloh, tak se budu snazit oznacovat, jak je pro vas vice zvykem. Myslim, ze vetsim problemem je kvalita obrazku, co vytvorim :-) - mam sice takove zarizeni "tablet", ale kdyz je nekdo liny, tak ani tablet to nezachrani :-)
↑ jelena:Já jsem moc ráda , že nám pomáháš řešit tu úlohu , mimochodem docela náročnou , ale mám pocit , že jsi sestrojila
a
. My ale máme zadáno :
a
. A protože je to úloha nepřehledná tápu . I když princip
už je mi trochu jasnější , ale stejně to pořád není ono . :-( . Ale budu se taky snažit dát to dohromady a doufám , že se náš kolega k nám přidá .
↑ curtis:
Zdravim, asi v tom mas poradny zmatek :-) mame tady ruzne ulohy a k tomu moje nevhodne oznaceni. Tak abych to uvedla na pravou miru - plati obraze prispevku 58, uplne posledni obrazek.
Zacneme tak, ze nakreslime trojuhelnik, ktery splnuje podminku pomer stran a uhel pri vrcholu - muze byt uplne libovolny, treba se stranou 4 cm, 3 cm nebo 8 cm, 6 cm nebo 12 cm a 9 cm - vzdy uhel beta 60 stupnu.
V tomto trojuhelniiku nakreslime vysku na stranu b a teznici na stranu a, jsou to zatim pouze pomocne rozmery.
Prodlouzime vysku a pomoci kruzitka preneseme a k vysce pridame delku teznice. Vznikla nam usecka BX´.
Tuto usecku prodlouzime a na ni vyznacime 12 cm - tam je bod X.
Vychazime z toho, ze na bod X se zobrazi bod X´.
Ted uz zbyva udelat primky AX rovnobezne A´X´ a BX rovnobezne B´X´. vzniknou body A, C.
OK?
↑↑ ttopi:
S tym trojuholnikom kde bolo dane ze AB + BC + AC = 16cm je to tak ako si pisal ze najprv si treba zvolit lubovolnych napr. 10 cm potom naniest uhly alfa a gama ktore su rovnake a vynde uhol beta sucet stran(obvod) vydelit 16 a potom este desiatimi cm a vynde mi dlzka zakladni....ale neviem ako to zapisat do rozboru nemohol by si mi poradit?........
↑ curtis:
Budu se snazit, ale nemohu garantovat, ze tam budou uplne spravne znacky - abych rekla pravdu, nevim, jestli spravne chapu, co se tim rozumi: nejdriv si zapisi zadani, pak podle zadani nacrt, pak rozbor a potom popis konstrukce - konstrukcni predpis. Je to tak?
curtis napsal(a):
a vysiel tebe sucet ta a vb 12 cm lebo mne 13:((((((ta mi vyslo 7 cm a vb 6cm:-(
Mam pocit, ze budu muset najit pravitko a tuzku, hm - vedela jsem, ze geometrii se mam vyhybat velkym obloukem :-)
Budes muset doufat, ze Ivana bude tak hodna a dodela ten priklad prakticky - s nakresem az do konce (myslim, ze dokonce vlastni i kruzitko). Ja jsem jen napsala postup, ktery lze pouzit, ale dobra, budu hledat pravitko :-)
↑ jelena:↑ curtis:↑ Ivana:
Ještě bych dodala , že součet těžnice a výšky v zeleném trojúhelníku je opět 13 , ale když použiji posunutí ...to jest to čárkované pak by vycházely údaje 6,7 a 5,3 cm. Už jsem z toho skoro jelen :-(
↑ Ivana:
muj obdiv, Ivano - tak tedy nevim - budu muset vecer :-) se k tomu vratit - zkusim to vylozene prepocitat (nic jineho nenapada)- jestli to tam muze byt. Zatim hezky vecer :-)