Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
je potreba udelat substituci x=u+m a y=v+n kde u,v jsou nove promenne a m, n cisla
Ty je potreba namyslet tak, aby to preslo na reseni rovnice
dy/dx=du/dv=(-7u+3v)/(-7v+3u)
a tahle rovnice je homogenni.Viz treba Rektorys kapitola 17.3, rimska V.
a kde je problem? koukal jste do rektoryse nebo do kucharky?
poprosim o vyplneni testiku:
a) koukal jsem do rektoryse, vypocital jsem toto ..., dal mam pocitat .... ale nevim jak na to
b) koukal jsem do toho weboveho odkazu vyse, vypocital jsem toto ..., dal mam pocitat .... ale nevim jak na to
c) nikam jsem se nedival, dejte mi sem prosim hotove reseni at to muzu opsat a zitra odevzdat
sestavil jste tu soustavu dvou rovnic o dvou neznamych?
asi jste resil spatnou soustavu
http://www.wolframalpha.com/input/?i=-7 … 2B3m-3%3D0
ale me tenhle styl komunikace nebavi a navic jdu cist pohadky, tak se pro dnesek loucim
Ahoj, tak sem se na to dneska podíval pořádně...
Jako první krok sem si udělal soustavu o dvou neznámých z čitatele a jmenovatele výrazu. M = 0, N = 1.
Potom sem podle toho návodu substituoval (prostě sem to hodil do tvaru, aby to bylo podobný jako ten řešenej příklad v kuchařce).
Tam mám du/dv= (-7u+3v)/(3u-7v).
Potom druhá substituce. Mám zlomek u*(-7-3v)/u*(3-7v).
Zkrátim u a pak tam je napsáno: "odečtu w a tím rovnici dostanu do tvaru separovaných proměnných". Nerozumim tomu co mám odečíst. Děkuju
w'u+w=u*(-7+3w)/ (u*(3-7w))
w'u=(-7+3w)/(3-7w)-w
zadejte do http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … p;form=ode rovnici y'=(-7*x+3*y)/(3*x-7*y) a dostanete reseni i s postupem (jenom to bude v pismenkach xyz misto uvw)
Takze pouzitim toho odkazu dostaneme reseni rovnice du/dv= (-7u+3v)/(3u-7v) ve tvaru
C*u=u/((v-u)^(2/7)*(v+u)5/7)
ktere se da upravit na
(v-u)^2*(v+u)^5=K
pokud dosadime za u a v tak mame vysledek a vidime ze chyba neni nikde.
Stránky: 1