Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...,
mám najít přímku, která prochází bodem A[2;3] a platí pro ní, že její průsečík s osou x je od počátku soustavy souřadnic dvakrát vzdálenější než průsečík s osou y....
Nějak nevím od čeho se v tomto příkladu odpíchnout... poraďte mi prosím někdo...
mno zkusil bych na to jít takto:
Přímka bude procházet bodem A, který je zadán, a pak bude protínat osu x v bodě X a osu y v bodě Y.
jak určit souřadnice bodu X (resp. Y)? Víme, že všechny body na ose x mají yovou souřadnici rovnu nule. Můžeme tedy prohlásit, že bod X má souřadnice
, kde
je nějaká neznámá vzdálenost.
Obdobně pro body Y -> ![kopírovat do textarea $Y[0;b]$](/mathtex/0b/0bfdee20866c3eab52ddb306f2831790.gif)
a ze zadání známe vztah mezi
a
-> 
zkus se odpíchnout třeba od tohohle..
tak mě napadlo ještě jedno - asi lehčí - řešení:
1) zkus si nakreslit libovolnou přímku, která protíná osy tak, jak je zadáno (nejlépe v prvním kvadrantu, vzhledem k bodu A..)
2) osy a přímka ti vytvoří jakýsi pravoúhlý trojúhelník
3) pomocí tangens si spočítáš směrnici přímky
4) dosadíš ji do směrnicového tvaru přímky
5) dosadíš do něj i souřadnice bodu A a spočteš si tak 
6) q dosadíš do rovnice (4) a je to :)
díky moc za nápad, akorát nerozumím bodu 3 přesně... je směrnice 0,5? nebo ne?
Možná by to šlo i tak, že by se vyšlo z úsekového tvaru rovnice přímky:
Ze zadání je zřejmé, že 
Do rovnice dosadme to, co známe:

↑ Dr.Silenec: ne - přímka svírá s kladnou částí osy x úhel 150° (alespoň doufám, nekreslil jsem si to..)
Zdravím, ↑ gadgetko:, pěkné řešení.. nějak mi úsekový tvar nepřišel na mysl.. :)
Díky za nápady a pomoc... úsekový tvar je super :)