Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
mám zadány 2 Vrcholy A[3,7], B[-2,5] a mám určit další dva vrcholy C,D a rovnici kružnice opsané... ty vrcholy mi vyšly dvě možnosti, když jsem si udělal vektor z těch bodů a k nim normálové ... a chci se zeptat jestli je to správně nebo se ta jedna verze bodů nějak vyloučí? a na to navazuje ta rovnice kružnice opsané je to, že si udělám vzdálenost vektoru a dopíšu do vzorce pro její výpočet?
↑ Dr.Silenec:
ANo, ty čtverce jsou dva. Když máš zadanou stranu, zbývající vrcholy jsou na kolmicích a ty kolmice můžou být na dvě strany.
kružnice nejlépe takto: S je střed úhlopříčky AC. |AS| je poloměr.
jj to jsem si myslel, a tu uhlopříčku nejlépe zjistím, tak, že si udělám vzdálenost vektoru, že? a budou taky dvě, že?
↑ Dr.Silenec:
Pokud budeš mít souřadnice bodů A, C, tak "souřadnice středu kružnice" = "střed úhlopříčky AC" se určí jako střed úsečky AC, poloměr kružnice opsané |AS| jako vzdálenost bodů A, S (nebo polovina vzdálenosti A, C).
Pro každý čtverec bude jiná kružnice (jiný střed).
Stačí tak, lze považovat za vyřešené? Děkuji.