Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mohl bych poprosit někoho, kdo by mi pomohl z důkazem alespoň jednoho ze dvou tvrzení z lineární algebry? Je to pro mě záležitost života a smrti :-)
Tvrzení zní takto:
Řekneme, že matice A je nilpotentní, pokud existuje n přirozené takové, že A^n (A na n-tou) = 0. Ukažte, že
i) Nenulová nilpotentní matice není diagonalizovatelná
ii) Nad algebraicky uzavřeným tělesem je každá matice podobná součtu D+A, kde D je diagonální matice a A je nilpotentní. Navíc AD = DA
Rád bych poprosil alespoň o náznak řešení. Budu velice vděčný za každou pomoc.

i)
Sporem: Předpokládejme, že existuje nenulová nilpotentní matice
(
), která je diagonalizovatelná:
, kde
je regulární matice a
je diagonální matice. Pak platí
Zbytek zvládneš?
:-( bohužel.. tenhle vzoreček znám, ale nevím, jak mě to přivede ke sporu, každopádně jsem už prošel všechny další tvrzení, která vyplývají z diagonalizovatelnosti matice a stále nevím, jak tady dál
rozhodně děkuju za odpověď a jestli můžu, tak prosím o ještě jeden hint

V poslední rovnosti jsem n-1 krát použil rovnost
, kde
je jednotková matice. Teď bych třeba porovnal determinant matice úplně vlevo a úplně vpravo.
mno det(A^n) = 0 kdežto det(D^n), v případě, že není D^n nulová matice, tak nulový není, takže neexistuje regulární R, která by splňovala rovnost => spor s tvrzením i) ?
moc děkuju, já budu doufat, že to takto stačí mému cvičícímu :)

Nedošlo mi, že diagonální matice může mít na diagonále nulu a tedy mít nulový determinant, takže to není nutně spor. Zkusím to ještě promyslet.

Co na to jít přes hodnost - nulová matice má nulovou hodnost. Víme, že násobení regulární maticí nemění hodnost. Proto hodnost matice na pravé straně bude rovna hodnosti matice
. Pokud je
nenulová, je nenulová hodnost matice
a to je spor. Pokud je
nulová matice, pak je nulová matice
a tedy není nenulová dle předpokladu, což je také spor.
↑ BrozekP:
Priznám sa, nevedel som, kam to smeruje. Možno si treba uvedomiť, že nilpotentná matica má všetky vlastné čísla nulové. Stačí rozobrať štruktúru kernelu matice A. Odtiaľ zistíme, že neexistuje plná báza vlastných vektorov, t.j. nemôžeme zostrojiť inverznú k A.
cvičící napsal(a):
Nasledujici dva fakty by bylo treba podrobneji zduvodnit:
1) Proc je h (R^{-1} D R)^n = h D^n ?
2) Proc nemuze byt D^n = 0 pro nenulovou D?
Poslete mi prosim novou verzi dukazu.
asi se v tom bude potřeba víc zašťourat.. bohužel mě už nic nenapadá

↑ Melchior:
1) Můžes sem umístit i text, který jsi cvičícímu poslal? Řekl bych, že jsem vše podstatné k tomuto bodu už napsal.
2) Pokud je matice diagonální, tak se mocněním pouze mocní prvky na diagonále (to si zkus dokázat sám, je to jednoduché). Pokud je tedy D nenulová, bude nenulová i D^n.
1)
sporem: Předpokládejme, že existuje nenulová nilpotentní matice A, která je diagonalizovatelná.
Tedy existuje regulární matice R a diagonální matice D tak, že rovnost A = R-1DR platí.
Tedy platí rovnost A^n = (R-1DR)^n
Nyní uvažme hodnosti uvedených matic. Víme, že násobení regulární maticí nemění hodnost
matice původní. Tedy h[(R-1DR)^n] je rovna h(D^n). Nyní rozlišíme dva případy.
i) Matice D je nenulová. Pak ale h(D^n) ≠ 0, což je spor.
ii) Matice D je nulová. Pak ale nutně A musí být nulová → spor s předpokladem.
2) asi už jsem úplně mimo.. tohle znám a nevím, proč to po mě chtěl.. leda, že by to chtěl dokázat taky

Tedy h[(R-1DR)^n] je rovna h(D^n)
Tohle bych rozepsal podrobněji, jak jsem psal výše - neprve upravit
na
. Hodnost dvou matic, které se rovnají je pak zřejmě stejná, čili
. A teprve na
bych použil to "násobení regulární maticí nemění hodnost" (to mě nenapadá, jak dokázat, ale je to myslím obecně známá věc, zkus si kdyžtak najít nějaký důkaz na internetu), čímž bych dostal
.

Proč se vlastně rovnice
nevynásobí
zleva a
zprava? Pokud něco nepřehlížím, tak pak nemusíme vůbec řešit hodnosti.

↑ Kondr:
Pravda, to mě nenapadlo.

↑ Melchior: Na začátku jsme předpokládali, že A je nenulová, a došli jsme k tomu, že je nulová. Spor.
Co se týče druhého, to je triviální důsledek existence Jordanova kanonického tvaru (http://www.math.muni.cz/~cadek/LA/LA2-10.pdf). Pokud větu o kanonickém tvaru nesmíte použít, pak zkus nastudovat její důkaz a upravit ho tak, aby ti dal co potřebuješ.
Stránky: 1