Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jelena:
Rád bych podal zprávu, že dneškem oficiálně skončily maturity pro naši školu. A musím konstatovat, že pro 4.B velmi úspěšně, neboť všichni se k maturitě dostali a rovněž všichni odmaturovali. (A objevilo se i několik jedniček z matematiky, jenž čekal málokdo. O to větší radost přinesly :)
Pěkný (i když alespoň u nás na vysočině zamračený a deštivý) podvečer :)
Ještě jednou zdravím,
jak už jsem jednou zmínila šprtám na maturitu a mám tady jeden problém: máme dvě témata který zrovna nemiluju a který jsou pro mě trochu obestřeny tajemstvím a jsou to derivace a integrály. Moc je neovládám a chtěla jsem poprosit jestli by mě někdo neporadil jak o nich nějak hoodně stručně pokecat. Mám dost špatný okecávací schopnosti tak fakt nevím jak ve stručnosti říct něco o něčem tak složitým aniž bych se do toho zamotala. Pomůžete někdo??
A ještě jeden praktický dotaz: Můžu mít k maturitě tabulky a kalkulačku? Náš profesor se nám to neobtěžoval říct. Možná je to samozřejmý...
↑ 888: congratulations ;)
↑ gsdv: - k odstranění mlh tajemnosti doporučuji e-učebnici (ač zrovna tuto kapitolu jsem z ní nečetl, je celkově psána moc pěkně) - hledej kapitolu 10 (úplně dole)
ad. kalkulačka a tabulky - my jsme měli svoje kalkulačky a bral jsem si i pravítka a kružítko (kdyby náhodou..); tabulky na fyziku i na matiku jsme svoje mít nemohli, byly tam (na potítku) však erární .. ale radši bych být Tebou napsal učiteli třeba email, neuvidíš-li se s ním do maturity.. na každé škole to může být jinak, tak ať nejsi překvapená :)
(a ještě: držím palce, ať to dopadne :)
Tak jsem vcera odmaturoval, bylo to v pohode, zadny nervy nebo tak. Sice za 7, ale udelal sem to. MA - 1, ZSV - 1, AJ - 2, CJ - 3.
Lidi nebojte se toho, jak si vytahnete prvni otazku, tak vam to prijde jak kdybyste chodily pro rohliky, nejhorsi je nez to zacne, pak je to rutina.
↑ Doxxik:
děkuji za zprávu a vyříď, prosím, celé 4. B mé srdečné pozdravy a gratulaci k výsledku a hlavně k té pohodě, co vás čeká (alespoň, než začne VŠ) - už jsem si na vaši milou třídu a třídního učitele tak nějak zvykla :-)
↑ 888:, ↑ Krezz: také poděkování za rádostné oznámení a hodně dalších úspěchů přeji :-)
↑ Stýv: závidiš mi astronomii jako samostatný předmět, že?
Mějte se pěkně.
Gratuluji všem novopečeným maturantům a držím palce těm, které to teprve čeká.
Za sebe mohu říct, že maturita byla subjektivně moje nejtěžší zkouška. Před žádnou další zkouškou jsem již neměl takový nepříjemný pocit, že nic neumím. Hned mě napadá několik důvodů:
a)
maturita znamená kumulaci několika zkoušek na jeden den (to na VŠ nehrozí),
b)
mezi předměty maturitních zkoušek jsou tematicky propastné rozdíly (jako kdyby po mně chtěli český jazyk a literaturu např. na VUT či MFF),
c)
jedná se o rozsah učiva probíraného po dobu 4 let (na VŠ obvykle za 1 semestr),
d)
omezené možnosti volby termínu a případného opakování zkoušky.
Ale rozhodně tím nechci nikoho strašit. Právě naopak. Berte to prosím jako lákadlo na VŠ.
Mimochodem statistika úspěšnosti u maturit není zlá. Dokonce i já jsem to nějak (za 7) udělal napoprvé :-)
Takže se držte hesla Udělali to jiní - udělám to i já!
↑ jelena:diky, sam jsem byl predevsim zvedav co si vytahnu v matice. Cekal sem ze si vytahnu neco co moc nemam rad, treba stejnolehlost ci nejakou planimetrii, ale nakonec pod otazkou cislo 9 se skryvaly iracionalni rovnice a kombinatorika, mel jsem docela stasti na otazky, krom cestiny, poezie jde fakt mimo me chapani :)
↑ medvidek:
a) bohužel hrozí, státnice jsou šílenost(o:
d) to je přesně ten důvod, proč jsem maturitu i státnice protrpěla, opakovat to jde až za dlouhou dobu a člověk se musí skoro vše učit znovu.
Naštěstí jsou zkoušející podobně nervózní jako zkoušení a tak se snaží všemi legálními prostředky zkoušeného ke kýženému papíru dovést(o:
Držím palce všem, které to ještě letos čeká.
↑ 888:↑ Krezz:
Za sebe taky gratuluji ke složení maturity a to s velmi slušným skóre :)
Jinak, můj názor na maturity je (subjektivně) diametrálně rozdílný od kolegy medvídka, ačkoli jeho argumenty mají logiku, a to ve všech čtyřech bodech. Ovšem, uvedu svůj pohled. a) Jak již bylo řečeno, heslo "udělali to jiní, já taky" fungovalo jako uklidňovadlo
b) Vždycky v tý hlavě něco zůstane, i když úplný minimum, na čtyřku to obvykle stačí
c) v souladu s předchozím bodem, dvě smysluplný věty zaručují čtverec s daného předmětu (historie se neptá, a nikoho obvykle nezajímá JAKÉ je vysvědčení, ale ZDA je)
d) Nenechat se před maturitou rozhodit, vypsychařit, mně před maturou všichni, od přítelkyně, přes kamarády až po rodiče deptali, jak se neučím, že poletím, atd, atd., a ja na školu vesele kašlal dál (jako celé čtyři roky), u maturity ve stylu veni, vidi, vici -cj za 3, aj za 2, stavební geologie za 4 (styl dvou smysluplných vět, zbytek špatná improvizace) a praktická za 2 EDIT: zapomněl jsem na mojí oblíbenou geodézii (za 2 (blbý kubatury :D) :)
Tím nikoho nenabádám, aby se na školu vybodnul, ale když se někdo aspoň trochu učí, nemůže vyletět :)
↑ FailED:
Taky gratuluju :) Hehe, co jsem říkal o příspěvek výš? :D
Tak maturita, ono se kolem toho strasne moc mluvi, vsichni se toho obji a az to udelaji tak reknou vzdyt o nic neslo. Zkouska samotna neni nijak tezka, problem je ze pokud nahodou neudelate, tak problem je v tom, ze vetsina VS chce maturitni vysvedceni kolem cervna, cervence. Tim padem ikdyz maturu v zari udelate, vysoka vas neceka. Tohle by meli zmenit tak, aby opravna maturita byla ne v zari, ale v cervnu. Ohledne statnich maturit, pokud se podle maturitniho vysvedceni nebude prjimat na VS tak to pro gymnazia nema vyznam, pouze budou muset sedet pri maturite dyl ve skole z duvodu vice testu a jinych nesmyslu. Problem budou mit takova uciliste s maturitou, tam se asi bude lamat chleba.
↑ FailED:↑ frank_horrigan:
To se vám to mluví, vy nejspíš nejste vytrémovaní nenadaní komunikativními a okecávacími schopnostmi. A jelikož jsem pravý opak tak z toho mám hrůzu a připadá mě skoro nemyslitelný přijít k maturitě aniž jsem se předem učila
↑ gsdv:
tak ja bych to zas jako takovou tragedii nevidel. Ano takove ZSV to si clovek vsechno nepamatuje a poctive sem se pripravoval, ale treba AJ se podle me clovek za mesic (tyden v mem pripade) nenauci a na MA ti tyden taky nestaci pokud v tom nemas jasno.
↑ FailED: děkuji velice za hlášení, blahopřeji k výsledku (zejména výsledek z češtiny se cení, ostaní se očekávalo :-) a hodně dalších úspěchů přeji.
↑ Krezz: myslím, že maturitní vysvědčení stačí na VŠ až u zápisu a stačí i zápis v 2. termínu (alespoň na školách v mém "rozhledu"), proto i srpnová maturita bude v pořádku - pozitivum, однако.
medvidek napsal(a):
b) mezi předměty maturitních zkoušek jsou tematicky propastné rozdíly (jako kdyby po mně chtěli český jazyk a literaturu např. na VUT či MFF),
Po mně chtěli slohovou práci z ruštiny (literatury) na obou školách (srovnatelných s VUT a MFF), co jsem dělala přijimačky (ovšem na Východě a velmi dávno).
↑ gsdv: tu jsem dávala nějaké užitečné rady, hodně klidu přeji a nenech se vystresovat :-)
Mějte se pěkně.
↑ gsdv:
Tak to jsme na tom s okecávacími schopnostmi stejně :-)
Nikdy jsem nic neokecal a z předmětů typu ZSV jsem hladce dosahoval průměr 3. Nejlepší známka 2, když jsem se hodně snažil. Nějak to do mě prostě nelezlo. Naštěstí jsem na VŠ k mému potěšení zjistil, že o okecávání většinou není zájem, lépe řečeno, obvykle nepřináší žádný efekt. Tak se mi postupně vracela sebedůvěra.
↑ jelena:
Slohová práce a literatura? To by byl můj konec! Celkem rád jsem četl a čtu, ale něco o tom povídat u tabule... Brr.
↑ Tychi:
Pokud jde o tu "šílenost", určitě je to případ od případu a nelze zobecňovat. Také se ty vysoké školy dost liší svým charakterem. U státnic a později také u obhajob jsem věděl na čem jsem, a že mám těm lidem na druhé straně stolu co říct. Ale hlavně jsem měl jakýsi pocit jistoty, že oni to ví o mně. I proto jsem si většinu z nich vážil a měl rád.
↑ FailED:
Tak to máš z krku. Upřímně Ti gratuluji.
Dnes byl můj Den M.
ČJ - 3
AJ - 2
M - 3
F - 1
Takže spokojenost. :)
Ještě menší perla ze svaťáku, když už jsem téměř viděl dvojitě:
↑ singularix:, ↑ Mr.Pinker:
Zdravím vás srdečně a srdečně blahopřejí k výsledkům. Děkuji za další pozitivní zprávy, co jste sem donesli :-)
Kvantové energie stromů bez problému nalezné své místo na Lobačeského zahradě, co nám kolegové založili.
Zajmavé je řazení oblibených předmětu u kolegy Mr. Pinker (uvažovala jsem, jak bych seřadila - tak by to bylo "RJ+literatura", "ČJ + literatura" a pak asi dlouho nic.
V tomto tématu už byl odkaz na velice zdařilou rytmickou tvorbu kolegu Jarrro, teď jsem vám přepsala partituru oslavného pohodu, který vyťukal kolega Brozek P (pravda bez upozornění Honzy M. bych to dílo nezaznamenala). Oslavujme tedy:
Nezabudajte, maturita - formalita ;)
Chcela by som poďakovať všetkým, ktorí mi tu počas tohoto školského roka pomáhali, predovšetkým Jelene, ale aj ostatným, lebo bez vás by som to nikdy nezvládla. Pomohli ste mi s mnohými pre mňa ,,záhadami´´, a len vďaka vám dnes môžem povedať, že moja maturita z matematiky dopadla na výbornú:-). Robíte úžasnú prácu a som si istá, že nie som jediná, ktorej ste takto pomohli. Tak ešte raz, úprimne a z celého srdca ĎAKUJEM :-)