Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pořeboval bych poradit s tímto příkladem:
Uvažme šachovnici n×n pro liché n. Dokažte, že ať začnete kdekoliv, není možné proskákat koněm
celou šachovnici a vrátit se zpět na začátek, přičemž navštívit každé políčko právě jednou. Jinými
slovy: Uvažme graf, jehož vrcholy jsou jednotlivá políčka šachovnice a dva vrcholy jsou spojené
hranou, právě když je mezi nimi možné táhnout koněm. Dokažte, že pro lichý rozměr takový graf
nemá Hamiltonovskou kružnici.
↑ nordec:Nápověda: nic nemusím zkoušet. Něčeho si pro n>1 všimnu a hned je neexistence hamiltonovského cyklu jasná. Jen zbývá domyslet, co všechno pro černobílou šachovnici platí.
↑ petrkovar:
První, čeho jsem si pro lichá n všimnul, je stejná barva prvního i posledního políčka, ať v řádku nebo sloupci. Všechny čtyři okraje šachovnice vypadají stejně. Asi tam platí ještě něco jiného, protože zatím mi není jasné, proč by tam hamiltonovská kružnice být nemohla, ale nic dalšího mě nenapadá...
Pro lichá n bude n^2 taky liché, z toho vychází, že na černém. Ale pro uzavření kružnice musí skončit, kde začal a to je na bílém. => SPOR, pro lichá n nikdy hamiltonovskou kružnici nedostaneme.
Ten důkaz je jednodušší, než jsem myslel, skutečně stačí si nečeho všimnout a pak dát 1 a 1 dohromady. Všem mockrát díky.
Stránky: 1