Stránky: 1

Zdravím,
snažím se nějak z programu Mathematica dostat grafy s popisky v takové podobě, aby písmo aspoň trochu odpovídalo zbytku textu, který píšu v LaTeXu. Jde mi hlavně o proměnné, které mají být kurzívou, v té je rozdíl nejvíc znát. V jednu chvíli se mi dařilo mít písmo relativně pěkné při exportu do ps, když jsem však ps převedl do pdf, tak k mému překvapení bylo písmo opět špatné. Neřešili jste už někdo tento problém?
↑ BrozekP:
S Mathematicou jsem bohužel neměl čest pracovat, ale podobný problém s exportem ps do pdf (prostřednictvím příkazového řádku a programu ps2pdf v kombinaci s nejrůznějšími paramatry). Písmo nebylo korektní a české znaky nehezky transformované.
Ovšem navrhnul bych ti řešení, které se tvým potenciálem nemůže být problém, ale zábavou. Doporučuji psát obrázky v LaTeXu prostřednictvím balíků pstricks. Je zde možno využít i "zcela surového" jazyka PostScript a tudíž i všechny programátorské znalosti. Další alternativou může být Metapost nebo Asymptote, ke kterým jsem tolik nepřilnul.
Bohužel nevím, co všechno potřebuješ kreslit a tudíž nevím, zda-li tato řešení jsou pro tebe ideální nebo alespoň trochu přijatelná.

↑ Marian:
Díky za odpověď. Kreslit nepotřebuji, grafy mám už vytvořené v Mathematica, s těmi jsem spokojený (všechny výpočty k bakalářce dělám v Mathematica, takže je to pro mě nejjednodušší). Jen teď potřebuji ty grafy popsat (osy, legenda). Když pak mám v názvu obrázku napsanou proměnnou l jedním písmem a v legendě grafu jiným, nevypadá to moc dobře:
Ještě mě napadlo, jestli bych nemohl graf vytvořit v Mathematica bez textu a tím ho doplnit až dodatečně v LaTeXu. Ale asi by to bylo příliš komplikované - nemám s tím žádné zkušenosti a bakalářku musím odevzdat do příštího pátku, takže se nejspíš spokojím s tím, co je na obrázku.
Ale ukázkové obrázky z pstrics, co jsem našel, vypadají pěkně, možná se na to podívám o prázdninách.
↑ BrozekP:
Mě napadla taková "dřevorubecká" metoda. Co tak nechat si vyjet obrázek bez popisků z Mathematicy, popisky vytvořit např. v TeXu, nechat si je zobrazit jako DVI, PDF nebo PS, to je jedno, a ty popisky sejmout jako obrazovku PRINTSCREEN a pracovat s nimi jako s obrázky :-)

↑ Pavel:
Díky za nápad, ale radši bych to měl všechno jako vektorovou grafiku :-). A s tímhle by byla práce u každého grafu.
↑ BrozekP:
mimo téma k Mathematica (nebylo v krabici něco o kompatibilních fontech?) - velké F po dvojtečce, křívky odlišené jen barevně (bez označení) - když se to nakopíruje pro vělký úspěch černobilě, kdo se v tom vyzná? Ale k tomu asi máte také manuál.
Jinak mám velké pochopení - pro znamého (humanitní obor) zpracovávám popisné statistiky do diplomky a chtěla bych mít hotovo do konce víkendu, pak už se mi nechce. Tak si přejme hodně zdarů a pevné nervy :-) Konec OT.

↑ jelena:
Díky za připomínky. Zkusím se podívat, jestli v dokumentaci něco nebude, co jsem zkoušel nápovědu přímo v programu, tam jsem nic užitečného nenašel.
Malé f se mi tam teda vůbec nelíbí :-). Ale podle Internetové jazykové příručky máš pravdu. Teď jsem se díval do knih Ne příliš stručný úvod do systému LATEX2ε a LaTeX pro začátečníky, po dvojtečce tam mají také velké písmeno. Nemůže se to řídit nějakým jiným pravidlem? :-) Jak by se to tedy mělo správně řešit? Psát za číslem tečku nebo začít malým f?
Obrázek 1.2. Funkce...
Obrázek 1.2: funkce...
K barvám - jak jinak bych to měl řešit? Funkcí budu mít v jednom obrázku často ještě víc, úplně odlišné barvy nebo nějaké čárkováné (či jinak odlišené) čáry by to jen znepřehledňovaly. Navíc funkce budou vždy odpovídat různým hodnotám nějakého parametru, který bude procházet nějaké hodnoty od nejmenší po největší. Konkrétní hodnoty parametru pro jednotlivé křivky nejsou příliš podstatné, je třeba je znát jen orientačně. Proto mi barevný přechod přijde jako nejlepší řešení.
↑ BrozekP:
s tečkou: Obrázek 1.2. Funkce... neboť použití dvojtečky ani nesplňuje odůvodnění, proč tam má být.
Čárkování křívek v grafu - to by nebylo pěkne, ale ta legenda v rámečku také není moc estetická (spíš popísky u křívek), ale to jen tak - viz váš manuál - chtělo by to nějaký kvalitní odborný článek v tištěné podobě nebo náhled alespoň (nebarevný).
ještě jsem se podívala, co to byl za problém s fonty - bylo to mezi Quark a Illustrator - tak třeba pohled obdobným směrem někam navede.

↑ jelena:
Něco z odkazu jsem zkoušel, nefungovalo. Pak jsem si chvíli hrál s něčím jiným a najednou byl font správně i v pdf :-). Zkoušel jsem zjistit, proč to najednou funguje. Myslím si, že je to proto, že jsem si do Windows nainstaloval font Computer Modern, který by měl LaTeX standardně používat, to okamžitě nepomohlo, možná to chtělo jen nějaký čas, aby se to projevilo. Zároveň jsem musel v Mathematice nastavit nějaký font (klidně neexistující), asi ho to při převodu do pdf nenajde a použije standardně Computer Modern, ale nevím. Radši na to už nebudu šahat :-).
Teď to v pdf vypadá takhle a jsem spokojený :-) (odstranil jsem ještě box kolem legendy a popisek přesunul pod graf):
Děkuji všem, považuji téma za vyřešené.
Sice vyreseno, ale jenom bych pripsal ze pro podobne situace je urcen balicek psfrag?
http://bmia.bmt.tue.nl/Software/Mathema … matica.pdf
Kdyz se zmeni treba font v LaTeX dokumentu, projevi se to v obrazku automaticky.
existuje i nejaky mathematica_psfrag, ale tomu bych moc neveril http://wwwth.mppmu.mpg.de/members/jgrosse/mathpsfrag/

↑ kaja(z_hajovny):
Děkuji, tohle jsem potřeboval. Nejen, že to řeší problém s písmem, ale můžu nyní i pohodlně vkládat TeXový kód na libovolné místo do grafu.
Stránky: 1