Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Hlavson:
Ahoj. Která myslíš a proč? Už jsi nějaká vyloučil?
↑ Hlavson:
B je správně pouze u toho druhého obrázku. Pokud jde o ten první, prozkoumej třeba funkci
.
Zkus to vzít vylučovací metodou, některé ty možnosti jsou naprosté blbosti. Pak se k těm správným dobereš.
↑ Hlavson:
Bohužel ani to není pravda. Protipříkladem budiž stejná funkce jako předtím, tedy
. U té totiž platí
, a přece v tom bodě není lokální extrém.
Nicméně potřetí se zeptám. Proč hledáš pořád ty správné, a nepokusiš se vyloučit některé špatné? Například u prvního obrázku možnost e) - neexistuje jediný důvod, proč by z diferencovatelnosti měla plynout prostota (mimochodem, víš alespoň co ty pojmy znamenají?). Možným příkladem je třeba funkce
, která je na celém R diferencovatelná, ale prostá rozhodně není. Tím jsem ti vyloučil další možnost, zbývají ti tři, ze kterých je jen jedna špatně..
Zkus sem vypsat ke každé možnosti svoje domněnky jestli je správná nebo ne, a případně to zkus podložit nějakým příkladem. Tak si myslím že by ti to mělo dát nejvíc.
Ono já bych ti mohl napsat jako řešení ta čtyři písmenka, ale nevidím v tom moc smysl. Tady není až tak důležité která jsou to písmenka, ale proč. A pokud ti to má něco dát, musíš o tom přemýšlet.
No k těm pojmům, nebyl jsem si zcela jistý. Otázkou mi je z druhého obrázku možnost D, objasníš to ?
Ty absolutní hodnoty mi motají hlavu, bohužel nejen mě, i spolubydlící si s tím nevěděli rady, proto jsem hledal pomoc tady... :-)
↑ Hlavson:
Já to vidím tak, že ta rovnice
je splněna pouze a jenom v případě, že f(1)=f(-1)=0, což splňuje požadovaný vztah
. Aby ale funkce byla sudá, muselo by to platit pro každý bod x z definičního oboru. Tady se ale mluví jen o hodnotách funkce v bodech 1 a -1, o ostatních nic nevíme. Takže ta implikace už proto nemůže platit. Kdyby tam byla třeba ještě omezující podmínka
, tak už by to platilo.
Stránky: 1