Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Tahle úloha má ověřit znalost vzorce
.
Uměl bys ho dokázat?
↑ BrozekP: to je sice hezke, ale docela pracne. Res. nahore upravim jako faktorial a musim to pak rozlozit az do 13! abych to vubec mohl zkratit ... a pak to jeste roznasobovat, nemuzu mit k dispozici bohuzel kalkulacku. Neexistuje tam nejaky figl ?

↑ Pika:
Nic nemusíš roznásobovat. Řiď se buď tím, co napsala Jelena (tj. použij definici kombinačního čísla) nebo použij na jedno kombinační číslo ten můj vzorec. Pak se podívej jaké výrazy od sebe odečítáš.

Buď použij definici na obě čísla nebo můj vzorec na jedno číslo.

↑ BrozekP:
Ty zlomky se jen prohodi pri pouziti tveho vzorce, proste to co mam na prave strane dostanu na level a takhle naopak, takze to nic nevyresi ...

↑ Pika:
Když použiju
na
a
, co dostanu?
↑ BrozekP: Aha uz je mi to jasne, ja myslel, ze vzhledem k tomu, ze jsou to dva kombinacni zlomky tak n se pocita nezavisle na tom druhem n, i kdyz je stejne ...
Pika napsal(a):
vzhledem k tomu, ze jsou to dva kombinacni zlomky tak n se pocita nezavisle na tom druhem n, i kdyz je stejne ...
doufám, že alespoň kolega ↑ BrozekP: rozumí tomuto sdělení. Já nerozumím a neznám pojem "kombinační zlomek".
V minulém roce zde byl odkaz na povolené vzorce na zkoušky VŠE- platí to i tento rok? Děkuji.
A předpokládám, že se očekává znalost pouze základního vzorce - stačí jen pokus sestavit zápisy pro jednotlivá kombinační čísla ze zadání.
Lze považovat za vyřešené? Děkuji.