Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
chtěla bych se zeptat, zda by mi někde nevysvětlil, jak vypočítám čas u této slovní úlohy -
Vzdálenost z Prahy do Olomouce je 250km. V 6 vyjel z Prahy rychlík rychlostí 85 km/h a současně s ním vyjel z Olomouce osobní vlak rychlostí 40km/h. V kolik hodin a jak daleko od Prahy se vlaky potkají?
Vypočítala jsem, že se potkají na 170km od Prahy a 80km od Olomouce, jen nevím ... jak vypočítat ten čas :o(
A ještě jedna úloha - první malíř by provedl vymalování za 16hod, druhý by to zvládl za 12hod. Jak dlouho bude trvat společná práce, jestliže druhý začne pracovat o 4hod později než první?
Vyšlo mi, že 9hod a jedna sedmina - pokud je to správně, jak tu sedminu převedu na čas?
↑ kako:
čas vyjádřený z rovnice ,je podíl dráhy rychlostí, takže pokud máš rychlost zadanou a dráhu spočtenou, tak by neměl být problém :)
Malíř 1: za 1 hodinu udělá
za x hodin udělá
Malir 2> z hodnu
za x hodin
Společná práce: malir1+malir2
rovnice:
Mně to vyšlo , tedy 10 hodin a 40 minut. Jestli to teda nemám blbě
U vlaků mi vyšlo, že se potkají za 2 hodiny, tj. v 8.00 hod.
Vzdálenost 170 km od Prahy máš dobře, vlak, co jel z Prahy, ujel těch 170 km do místa, kde se oba vlaky potkaly a tuto vzdálenost ujel za čas hod, což jsou dvě hodiny. Stejně tak, pro kontrolu, vlak z Olomouce ujede do místa střetnutí za
hodiny
↑ Ivana:
Děkuji, u mně zase problém se znamínkama :( :'( na to jednou umřu. Vždycky když mám něco blbě, tak z neschopnosti správně přečíst znamínka
Zdravim, povedal by som, ze vysledok nie je cas, ktory budu pracovat spolocne (na to sa zadanie pyta), ale je v tom zapocitany aj cas samostatnej prace prveho maliara:
Prvy maliar pracuje 4 hodiny, sam stihne spravit prace. Teda zostava urobit:
prace
No je to v podstate uz len detail, priklad je vypocitany :-)