Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, počítal jsem tento příklad a vyšel mi -7,6 C, má však prý vyjít 0 C. Je to vůbec možné?
V kalorimetru je 0,2 kg vody o teplotě 8 stupnů. Přidáme do něj 300 g ledu o teplotě -20 stupnů. jaká bude teplota v kalorimetru po dosažení rovnováhy? Tepelnou kapacitu kalorimetru zanedbejte.
↑ Allo:
Podle mně to možné je. Voda bude odevzdávat ledu teplo a bude se snižovat její teplota, přičemž teplota ledu poroste. Když voda dosáhne teploty 0 stupňů, pořád bude v soustavě led o teplotě nižší než nula. Proto voda bude odevzdávat teplo dál (a bude přitom mrznout), dokud všechen led neohřeje na nulu. To je náš rovnovážný stav.
Mohlo by to pokračovat samozřejmě tak, že všechna voda zmrzne, a i potom bude ledu (tomu původnímu, co je pořád studenější) dál odevzdávat teplo, dokud se teplota celé soustavy neustálí někde pod bodem mrazu.
Kdyžtak sem dej svůj výpočet a někdo (jiný než já, protože teď spěchám) ti to určitě zkontroluje.
Pokud jsem počítal dobře, tak se skutečně ustálí teplota 0 stupňů, přičemž nakonec v soustavě bude (přibližně) 183g vody a 317g ledu. Nicméně jsem to počítal dost narychlo, takže bych někoho poprosil aby to raději potvrdil nebo vyvrátil.
Edit: radši jsem to ještě přepočítal a měl jsem tam numerickou chybičku, teď už je to doufám v pořádku