Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych poradit s jednou úlohou, vůbec nevím, co s ní.
Hrany grafu K7(úplný graf na 7 vrcholech) jsou obarveny červeně a modře. Dokažte, že v tomto K7 můžeme najít buď modrý trojůhelník nebo červenou cestu na třech vrcholech(ne nutně indukovanou).
Díky moc.
↑ PřejetejVlak:Já bych začal od té cesty.
Když v grafu je červená cesta, jsme hotovi.
Když ne, tak najdeme tři nezávislé vrcholy v "červeném grafu" (rozebrat možnosti). No a to odpovídá něčemu v modrém grafu...

Včera mě napadlo toto: uvážíme libovolný vrchol. Když z něj vedou dvě červené cesty, jsme hotovi. Když tři modré, také. Ale nejde mi do hlavy proč zrovna K7, když tohle funguje už od EDIT: K5 ...
↑ Kondr: No, ale to asi není moc formální důkaz. Já mám takový pocit, že by se na to nějak dala použít Ramseyova věta pro obarvené grafy, která říká, jaký je minimální počet n u Kn, aby obsahoval jednobarevný podgraf, tady K3.
↑ PřejetejVlak:Každý podgraf
obsahuje i cestu na třech vrcholech, že?
↑ Kondr:Vememe-li na
modré
a dvě nezávislé červené hrany, tak máme protipříklad.
Začal bych od
, kde funguje (pěkná!) argumentace s počtem modrých a červených hran z libovolného vrcholu.

↑ petrkovar: Díky. Budu se muset naučit počítat do pěti.
↑ petrkovar: Ok, tak já to takhle vyzkouším. A ten modrý K3 pomocí Ramseyovy věty by šel?