Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Nejde mi zobrazit primo ten znak co je v zadani, tak pisu "minus v kolecku" protoze to presne tak vypada diky.
Operace "minus v kolecku" je definovana jako: "minus v kolecku" a = 3a-2 . Cemu je rovno x, víme-li, že "minus v kolecku" "minus v kolecku" x=19
Poradi mi nekdo jak na to? Zkousel jsem ruzne nasobeni deleni, vyjadril jsem si to minus v kolecku a dosadil do druhe rovnice, ale nevychazi mi to.
Poradi mi nekdo princip? Mam jeste 3 priklady tohoto typu, tak bych to rad pochopil.
Vysledek je 3, Děkuji
↑ Tomaskocz:
Zdravím, vyznáš se v tomto? Děkuji.
Není to žádná operace, kterou víme z počtů - je to spiš "operace -pokyn", co se má provést s výrazem, co je za znakem 
\bigominus
↑ Tomaskocz:
mohlA - asi tak:
teď už otevřeš závorky a počítáš jako rovnici.
musíš to opravdu jednou odříkat: vem to, co je za kolečkem a považuj to za a, dosad to do výrazu 3a-2 atd.
Stačí tak?
Odkud jsou takové úlohy (c)? Děkuji.
Jasný, výsledek je 3, je to napsaný nahoře v příspěvku. Říkám si to stále dokola, a motá se mi to :-D tento příklad už dokážu spočítat. Přejdu na druhý obdobný příklad a nemohu dojít ke správnému výsledku.
Čemu je rovno 
jestliže
Takže: To co je před kolečkem je "a" to co je za kolečkem je "b" Když dosadím do toho posledního, tak 2*x+4*1=10 -->x=4.
Ted co s tím vypočítáným x a co s tím prostredním? Tady mi vychází 2*1+4*x a nevím co má být na pravé straně.
Mam ten postup správne?
Výsledek má vyjít x=14
↑ Tomaskocz:
na pravé straně už nic, jelikož se ptaji jen na hodnotu výrazu
. To máš vše OK, jen 6/2=....?
↑ Tomaskocz: není za co - věřím, že princip těchto úloh je pochopen. Červenou nemám nějak v oblibě, jsem přec zebroložka :-) Ať se vede.
Kolegovi Krezzovi děkuji za nápad, tak jsem to neviděla.
Stránky: 1