Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám problém s tímto příkladem, jde především o to, že nevím jak na integrál, střední hodnota je už jen trivialitka.
(x^2)/(2x-1) pro x od 1 do 4 (uzavřený interval)
zkoušel jsem per partes, ale to mi vyjde
x^2 * ln(2x - 1) - int(2x * ln(2x - 1))dx - intervaly do vypočtu nezahrnuju, to si pak dopočítám
Nevíte někdo jak na to ?
Díky za pomoc
Chápu správně, že jde pouze o výpočet
?
Stačí čitatele podělit jmenovatelem a dostaneme takovýto rozklad, který už se integruje snadno.
Teď trošku nechápu jak to myslíte s tím dělením, na této stránce http://www.wolframalpha.com/input/?i=ap … 2x-1%29%29 je videt výsledek po dělení, ale opravdu nevím, jak ho získat.
Třeba tak, že výraz Ax + B + C/(2x - 1) převedu na spol. jmenovatele a polynom, který tím získám v čitateli,
porovnám s polynomem x^2 v čitateli dané funkce . Dostanu tak rovnice pro neznámé A, B, C.
↑ Lighter:
Takže výraz Ax + B + C/(2x - 1) je už převeden na spol. jmenovatele.
A co vyšlo v čitateli ?
Öpravdu ? Asi jsi nepochopil, co jsi měl udělat. :-)
Převodem Ax + B + C/(2x - 1) na spol. jm. dostaneme v čitateli 2Ax^2 + (2B - A)x + (C - B) ,
to porovnáme s původním x^2 a z tohoto porovnání dostaneme rovnice
2A = 1,
2B - A = 0,
C - B = 0
a ty vyřešíme.
Alternativní postup: "tupě" podělíme polynom
polynomem
, což se myslím učí běžně na středních školách.
stenly: Díky moc, jen teda ještě jeden dotaz, myslím, že tam máš chybu. Nemá tam být 1/4 Ln(2x - 1) ? Nějak nevím kde jsi vzal 1/8. Sice to tam počítáš, ale nějak se ti tam jentak objevilo číslo 2 v čitateli toho zlomku vpravo dole.
↑ Lighter:
tak si to rozepíš přes substituci
,
,
, integrujeme 
Co se na tom nezdá? Děkuji.
Stránky: 1