Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potřeboval bych vypočítat tento příklad
Kolik m2 plechu je potřeba na pokrytí střechy tvaru pravidelného čtyřbkoého jehlanu jehož podstavná hrana je dlouhá 7,6 metrou a výška věže je 9 metrou
Jak mám vypočítat povrch plášťa?
Pomocí Pythagorovy věty (odvěsnami je polovina podstavné hrany a výška jehlanu, přeponou výška stěny jehlanu) zjistíš výšku stěny jehlanu, pak stačí použít vzorec na výpočet obsahu trojúhelníku
a vynásobit 4 plus obsah základny
. Základnu není zřejmě vůbec potřeba zahrnovat do celkového obsahu střechy, že?...
↑ matematik123: Je to pravidelný čtyřboký jehlan, proto je podstava čtverec a plášť tvoří 4 shodné rovnoramenné trojúhelníky. Jejich základna je 7,6 m. Ještě potřebuješ vypočítat jejich stěnovou výšku. Doporučuji si udělat řez jehlanem tak, že vznikne pravoúhlý trojúhelník, jehož přeponu tvoří výška stěny, jedna odvěsna je tělesová výška a jedna odvěsna je půlka ze 7,6 m. Pomocí Pythagorovy věty dopočítáš stěnovou výšku, pak vypočítáš obsah jedné stěny a ten pak násobíš čtyřmi.

Ivča, rátal som to dla tvého náčrta, ale vyšlo to aksi čudnie, mám tam volakých 206,112 metrou čtvrečných a má vyjsť zhruba 150 metrou čtverečných.

Jo, to mi vyšlo stejně, ale ten povrch ne
↑ matematik123: Plech budeme pokládat jen na střechu, tedy počítáš jen obsah pláště bez podstavy.
↑ matematik123: Podle výše uvedeného postupu mně vyšlo : 148,504 metrů čtverečných.