↑ schëmsís:
Bereš to jako kouli?? Matematicky dokonalou a přesnou?

Lepší výsledek z toho nevymlátím

Je zbytečné určovat to s přesností na tolik míst, když vstupní údaje jsou přesné max. na tři desetinná místa. Jinak je o tom pěkné čtení na wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe#Size

↑ Kondr:
Vzal jsem si pí na 50 (asi) platných číslic, vstupní průměr jsem vzal jako fakt od schemsise (neoveroval jsem to) a to cely narval do wolframu :) Jinak, ten clanek neznám, rád si přečtu :)

↑ schëmsís:
Mohl bych vědět, jak jsi spočítal tak obrovský průměr? Pokud jsem dobře počítal, tak je asi miliardkrát větší než dráha, kterou světlo urazí za dobu odpovídající stáří vesmíru.

Mně jako hrubý odhad (18 miliard, 300 000 km/s) vyšlo tohle: 340 588 800 000 000 000 000 000 (průměr)
EDIT: BrozekP: máš pravdu, ne miliardkrát, ale o desitky milionu ano :)

Jen bych chtěl podotknout optimistické zjištění, že vesmír mládne. V roce 2006 mu bylo 15.6 mld let, letos je mu 13.3 až 13.9. A z toho si jde udělat představu o přesnosti výsledků.

↑ Kondr:
Vycházel jsem z krásné encyklopedie pana Grygara někdy z 80. let, na které jsem vyrostl a ve které si dodnes velmi rád listuji (taková ta asi 5 kilo vážící bichle, napsal ve spolupráci s Horským a Mayerem - populárně vědecká (tedy ne "striktně odborná" literatura, leč snadno pochopitelná a moc pěkně udělaná. Jinak co je mi známo, tak dodnes se vědci o stáří vesmíru přou :)

↑ frank_horrigan:
Dobře, miliardkrát ne. Vyšlo mi 220 milionkrát a to jsem zaokrouhlil na miliardkrát.