Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1,Řeště trojúhelník ABC,je-li dáno: a, a= 5,2 cm,b= 6,4 cm , c= 14,8cm
b, a= 13,8cm,b= 14,4cm ,uhel beta 72°10'
2,V jakém zorném úhlu se jeví 9m dlouhá tyč pozorovateli,který je od jednoho konce tyče vzdálen 6m a od druhého 7m?
3,Vypočítejte šířku řeky,byla-li ve vzdálenosti d= 10m od jejího břehu změřena základna AC= 50m rovnoběžná s břehem a je-li bod B
na druhém břehu řeky vidět z bodu A úhlem alfa= 32°30' a z bodu C= pod úhlem gama= 42°10' !
Děkuji za výpočet
Úlohy 1 a 2 se nejlépe řeší tak, že se naučím sinovou a kosinovou větu a pak je aplikuji na konkretní situace,
pro lepší orientaci si pořídím náčrtek. Je to opravdu jednoduché, při troše snahy to jistě zvládneš . :-)
Případně se zeptej, čemu přesně nerozumíš.
Úloha 3 mi připadá poněkud zmatená. Například nechápu, jak to udělat, abych bod B viděl z bodu A pod nenulovým úhlem. :-)
↑ Rumburak:
úloha 3) - asi tak, jak kreslí kolega Cheop, zdravím :-)

↑ Michal122:
Znáš sinovou a kosinovou větu?? Máš jí někde v sešitě, určite. Tak se na to podívej, nakresli si obrázek, označ strany, délky a úhly a jenom to dosad do vzorce. Opravdu je to easy, žádný špek tam není
↑ Michal122:
1a)

1b)
1) Použiješ sinovou větu pro výpočet úhlu alfa
2) Dopočítáš úhel gama
3) Použiješ sinovou větu pro výpočet strany c
Př.2)
Použiješ kosinovou větu na výpočet úhlu.
Znáš všechny strany myšleného trojúhelníku(nakresli si obrázek)
↑ Michal122:
1a)
Trojúhelník neexistuje - trojúhelníková nerovnost
1b)
2)

↑ Michal122:
Důrazně žádám přečtení Pravidel a hlavně jejich dodržování, zejména se jedná o bod 4
Nemyslíš, že to trochu přeháníš?? Nejsme lakomci, rádi ti ukážeme postup i konečný výsledek, ale chtělo by se to trochu jinak chovat. Já s kolegou Rumburakem jsme tě myslím že dostatečně nakopli správným směrem, kolega Chrpa ti dokonce ukázal konkrétní část řešení, v čem přesně tedy je ještě problém?
EDIT: naší drahou kolegyňku jsem přehlédl, odkázala na vyřešený příklad 3, omlouvám se a zdravím :)