Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám 2 prosby. Předem děkuji.
a) kde mám chybu?
b) Mám příklad: Vypočtěte obsah rovinného útvaru ohraničeného křivkou a přímkou x -y- 1 = 0.
Zajímá mně jak převést tu křivku na funkci. Odmocněním.
↑ wescoast:
1. proc si myslis, ze tam je chyba?? - pokud jsou meze -2 az 1, tak vychazi vysledek 9 (myslim si, alespon).
2. Ja bych to nejak nemenila - pokud to nakreslis tak, ze x= f(y), tak dostanes parabolu
x =(y^2-1)/2
s hlavnou osou x, tak to nakresli a ted si ten obrazek natoc (matematikove budou muset prominout tento polopaticky pokyn] a integruj po dy.
Co se tyce primky, tam problem nebude, nalezene spolecnych bodu take, dokonce ten obrazek bude vice srozumitelny.
OK?
Ostatne, ted mne napadlo, ze se mam podivat na komplexni cisla :-)
↑ wescoast:
napis, prosim, komplet zadani k 1
↑ wescoast:
Tak ted je mi to jasne :-) Mas dobre vypocten obsah obrazce pod osou x (na intervalu od -2 do 1), ale chybi jeste kousek - obsah utvaru pod parabolou od 1 do 3 (je podobny na trojuhelnik) - dopln to a nas to v poradku.
OK?
↑ jelena:
Jasný, já jsem ještě měl označit ten kousek nad osou, aha, já myslel, že chtějí jenom tu část pod osou, když je tam to y=0. Díky, jdu na to.
Opět já. Potřebuji poradit s příkladem: Mám to udělat pomocí per partes?
A ještě poslední příklad. Určete objem tělesa, které vznikne rotací obrazce omezeného křivkami a y = x kolem osy x.
Nevím jak udělat z fci.
Děkuji všem za spolupráci.
I ja (ostatni asi slavi MDŽ:-),
zdravim :-)
- prvni priklad - spise substituce:
Druhy priklad ?? je dobre zadani, totiz tve zadani se upravi na a to jsou 2 body na ose x,
ale pokud by to bylo tak by se z toho udelala docela hezka kruznice, zkus se podivat na zadani.
↑ wescoast:
totiz, ve vzorci pro vypocet objemu je f^2 , to znamena, ze nemusim vyjadrovat y, ale rovnou y^2. Kruznice je dobra pro nakresleni obrazce, ktery bude rotovat.
je to kruznice se stredem v bode (1, 0)
OK?
↑ wescoast:
Zdravim :-)
Pro x = 0 to je jasne - první bod (0,0), pak jsem zkusila za x dosadit treba pi - to uz primka byla hodne nad sinusoudou. Tak jsem se vratila a za x dosadila pi/2, dalsi bod tedy -pi/2
Zda se ti toto pouzitelne?
↑ wescoast:
Mozna, ze nekdo z opravdovych matematiku poskytne nejaky odbornejsi vyklad - budu rada.
Ja mam za to, ze reseni rovnice typu sin x = ax - bud se najde "stastne" reseni, jak jsme meli podle zadani nebo se to pocita pomoci "priblizovacich metod".
Jinak dle meho praktickeho pohledu graficky postup reseni je take v poradku. Ale, jak rikam, nejsem odborny ani jiny matematik :-)
↑ jelena:
Je mi to jasný, já se právě divil jak se počítá rovnice se sin. OK, beru to tak, že ten příklad je v mat. opakování, protože se dá kořen uhodnout. Díky, opět jsi mi pomohl/a jako vždy. :)
Stránky: 1