Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
riesil som si par prikladov.. len neviem ic som pouzivad dobry psotup 
ma to vyjst ln32/27 .... tak by som to poprosil nejak upravil ... alebo ako na to ..... 
v tomto pripade som si neni isty ci som zvolil dobru metodo risenia .. postum sa mi zda dobry ...
pri tej 11 by som potreboval poradit integraciu e^x/2 ak to pravdaye ide ..... riesil bz som to potom metodou per partes
vzsledok mi skoro vzsiel ay na to ze vo vysledku je len 1/2 nie -1/2 .... pokial ja teda viem tak v pripade ze vynde dolna hranica vcsia ako horna meni sa znamienku integralu
↑ johny0222:
Zdravím,
zkoušel jsi něco ručně psaného kontrolovat z monitoru? Měj trochu pochopení a rozděluji si to do více témat.
3) jen úprava logaritmů:
ted to dej do soucinu bude v poradku.
8] vypada postupove dobre, koeficienty jsem nechala kontrolovat stroj zda se, ye neco se podarilo poztracet. Napriklad hned na uvod z x^3 po integralu ma vzniknou x^4/4, to tam neni, asi toho je vice.
11] v poradku, substituce x/2 (stačí si to jen představit - tedy až budeš provádět vypočty, tak jen nezapomenout násobit 2) a per partes, jak navrhujes.
12] postup v poradku, vysledek si zkontroluj u stroje.
13] postup v poradku, bud si zmen znamenko nebo vrat do vysledku substituci a pocitej pomocí původních mezí.
13 postup v poradku, bud si zmen znamenko nebo vrat do vysledku substituci a pocitej pomocí původních mezí
a nemoze to byt nahodou tak, ze tam ma vlastne byt znamienko + a nie -, teraz ked som sa tak na to zahladel, taky sice tam je -1/2 ale ako sou uz pravel v pripade ked je dolna medz vecsia ako horna dava sa pred integral znamienko - a teda mame -*- = +
↑ johny0222:
moje polopatická cesta (v pořádí, čemu bych věřila):
a) vratit zpět substituci i včetně původních mezí, nebo
b) když přepočtu meze, pak přepočtenou hodnotu napíší na stejné místo, kde byla původní - tedy dolní mez byla 0, nová je 1, napíší na místo pro dolní mez (a obdobně i pro horní) i když to nepůsobí asi esteticky.
c) pokud přehodím meze v substituci na pozicích "dolní-horní" (jak jsi provedl), tak musím měnit i znamenko před integrálem.
Co na to odborná věřejnost, nevím. Ale děkuji za případné výhrady a doporučení, co by měl kolega provádět.
Stránky: 1