Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, dlouho už řeším tento příklad a ne a ne na něj přijít.
Zadání:
Převodovka obsahuje za sebou tři ozubená kola, jež jsou spojena řetězy s otvory pro jednotlivé zuby. Kola mají postupně 15,105, 819 zubů. Po kolika otáčkách prostředního kola budou ozubená kola ve stejné vzájemné poloze jako na začátku pohybu ?
-----------------------------------------------------
Došel jsem pouze k tomu, že poměr kol je: 7:1:0,13 (tj. po jednom otočení prostředního kola se malé kolo otočí celkem sedmkrát a největší kolo se pouze pootočí o 0,13).
Zřejmě bude potřeba nějakou rovnicí či podobně docílit, aby po X otáčkách prostředního kola byly poměry otočení zbývajících kol rovny celým číslům.
-----------------------------------------------------
Děkuji za případné odpovědi.
↑ gadgetka:
Mockrát děkuji. To bude ono. A já v tom hledal složitější řešení :-) Takto to vychází, takže ještě jednou děkuji a přeji pěkný zbytek dne.
↑ moldervine:
Prosím tě, teď mi nejde o matematiku, ale mohl bys mi nějak nakreslit nebo jinak přiblížit jak ta převodovka vypadá.
Nerozumím "...tři ozubená kola, jež jsou spojena řetězy s otvory pro jednotlivé zuby."
Pokud jsou to kola, jež jsou spojena řetězy, pak věz, že taková kola se nazývají řetězová a ne ozubená.
Děkuji
↑ Ivana:
Děkuji za snahu, já samozřejmě vím jak vypadá řetězový převod, dokonce si umím představit i tři řetězová kola spojená řetězy, (to prostřední bude nejspíš dvojřetězka) ale stejně stále nevím "... jež jsou spojena řetězy s otvory pro jednotlivé zuby"