ahoj všem, mám problém s následujícími třemi příklady. vůbec netuším jak na ně. Prosím o radu. zadání jsou:
1) Sestavte kubickou rovnici, znáte-li dva její kořeny x1=-2, x2 = 1+2i
2) Na množině komplexních čísel rozložte na součin kořenových činitelů výrazy: a) x^4-16 b) x^3+1
3) Řešte binomickou rovnici a její řešení znázorněte v Gaussově rovině a)x^6-1 = 0 b)x^4+16=0
To znázornění v Gaussově rovině umím (pokud teda výsledný tvar bude a+bi). a prosím i o nějaký komentář k těm postupům ať sem schopný to u maturity obhájit.

1) Např.
. Je zřejmé, že když dosadíme x1 nebo x2, tak jedna závorka bude nulová a tedy x1 a x2 jsou jejími kořeny.
2) Využij vzorce
a 
3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Binomick%C3%A1_rovnice
jo diky to pomohlo...jen u toho prvního to nesedi. znam ve skutecnosti tri koreny. ten treti je totiz komplexne sdruzeny k druhemu.
co sem se dověděl tak existují dva způsoby. bud si prevedu ax^3+bx^2+cx+d = a(x-x1)*(x-x2)*(x-x3) a jednotlivé x1,x2,x3 dosadím - pak ale nechapu jak zjistit to a. mam tun apsané že a=1 ale nemám tušení jak se na to přišlo.
nebo druhý způsob přes vietovy vzorce kdy pocitam s x2 a x3 a spocitam c a d (vyjde -2 a 5) a potom z toho udělám (x^-2x+5)*(x+2) ale opět nechápu jak to z toho udělám a kde se vzalo ze a=1. prostě sem z toho uplně zmatený vuebc tomuhle postupu nerozumím. může mi to prosím někdo (pokudmožno co nejvíc detailně) objasnit?

↑ Herly:
a je 1 pouze proto, že to je nejjednodušší. Kdyby bylo třeba 2, pořád by to byla kubická rovnice a pořád by měla stejné kořeny.
Třetí kořen si můžeš vymyslet (já jsem si zvolil x3=73), nemusí to být nutně komplexně sdružené číslo k 1+2i. To by to muselo být pouze v případě, že by výsledná kubická rovnice měla mít reálné koeficienty. Ale o tom se zadání vůbec nezmiňuje.

, ale není mi jasné, co konkrétně postupem přes Vietovy vzorce myslíš.
Je jedno, jaké bude a, ale je většinou vhodné ho volit 1, protože se to tak nejčastěji píše.