Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém s následujícími příklady, učitelka nám zadal soustavy lineárních nerovnic, tak jsem si v pohodě počítal až sem narazil na zadání, kde je jenom jedna nerovnice.
Učitelka říkala že to mám vyřešit jako soustavu nerovnic, mám tedy otázku zda řešení příkladu 5 je správné, a jak postupovat např v příkladu 3.
Nebo navrhnuti jiného způsobu řešení, kdybych příklad tři vyřešil tak jako kvadratickou co dál jestli to tak vůbec jde.
Nevím totiž jak postupovat, byl bych rád jak to tedy řešit.

Mám ještě tedy dotaz, můj postup u príkladu 5 je správný nebo špatně ? I když je asi zbytečne zdlouhavý.
A k těm příkladům 3 a 4 asi nemusim roznásobit, pak počítat diskriminant a kořeny ne? I když musim vědět že vyjde kvadratická, aby se to dalo takhle řešit tak je to dobré asi roznásobit a ověřit.
K těm nulovým bodům, to jsem nevěděl já si NB určoval jen když byla aboslutní hodnota.
Takže stačí udělat nb a pak už pohodička.
A u toho příkladu 5 bych prosil trochu odůvodnění. Intervaly si udělám normálně (-nekonečno; 3/2) a (3/2 ; 4) a (4 ; nekonečno)
dosadím vyjde mi tabulka to je jasne, ale pak máš zakroužkované pod tím znaménka.
s takovým řešením sem se nikdy nesetkal tak nevím :-)
A jak se dostanu k výsledku (3/2,4) normálně dosadím upravené se znaménky do nerovnice a je to?
↑ Razor339:
takhle se řeší nerovnice ve zlomku když nejsou v absolutní hodnětě - tam dosazuješ zpětně a počítáš to na 3 krát, tady uděláš společné znamínko pro interval + a - ti dá dohromady -, + a + ti da +, - a - ti da + a jelikož ty máš že to má být VĚTŠÍ jak nula tak tam kde máš + jako výsledné znamínko je to ono, kdyby to bylo menší tak tam kde je mínu je řešeím
abych ti řekl pravdu, tak nvm, ale pokud ti to vyšlo tak to asi lze, bylo by dobré to ověřit si pro více příkladů
↑ Razor339:
ano ale přibyly by nulové body z čitatele, ze jmenovatele to nelze - dělit nulou nelze