Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
..zdravím.. dúfam, že to tu už niekde nieje rozobraté (hladal som to a nenašiel), ale chcel by som aby mi to niekto vysvetlil, kto to ovláda.. možno to nie je ?ažké ale v jednom príklade som videl ako bola v riešení použitá substitúcia a moc som to nepochopil.. tak prosím ak by sa našiel niekto ochotný :)
↑ apollo:
no k tomu neni moc co rict. Proste si nejaky vyraz zamenis treba za A a kdyz ti vyjde A tak ho zase odzamenis zpet.
↑ apollo:
Zdravim,
mozna by bylo jednodussi, kdybys napsal konkretni priklad. Substituce (jinak receno "nahrada, zamena") se pouzije tehdy, kdyz je pohodlnejsi pracovat s nejakou obvyklou upravou, treba
tak pouziji substituci
.
a priklad
se resi jako
, coz je pohodlnejsi, najdu y1, y2, vratim sunstituci a dopocitam vsechny povolene hodnoty x.
Pokud projdes tady na foru priklady za stredni skolu, hlavne rovnice, tak urcite na nejaky narazis.
Pripadne se ozvi tady, hodne zdaru :-)
..no ja som z prikladu aj pochopil ako to funguje, len neviem ci by ma to napadlo robit na priklade, kde neviem, ze sa to ma pouzit.. ..hladal som aj v par knihach nejaku temu co sa tomu venuje ale nenasiel som, nieco kde je viac prikladov, kde to pouzit.. no aj tak.. zatial mam vdaka tvojmu uz dva :) dik
http://matematika.havrlant.net/forum/vi … php?id=236 tady byl odkaz na sbirku pro stredni skoly Petakova - ke stazeni - od Mariana - tak se tam podivej, tam toho je :-)
..ďakujem.. už som to stiahol a učím sa pracova? s tým programom :D ...inak keď som sa vrátil k tomu príkladu, kde som našiel tu substitúciu a riešil som ďalšie príklady, tak som zistil, že aj veľa ďalších je riešených substitúciou a to rôznymi spôsobmi tak mi je ľúto, že som zbytočne zakladal túto tému ale aspoň som sa dostal k tej knihe od Petakovej :) ..tak ešte raz díki
↑ apollo: ta knížka je vážně skvělá... je tam na všechno dostatek příkladů všech obtížností... akorát jsem sem tam narazil na chyby ve výsledcích (doopravdy byla chyba v knížce ne ve mně, potvrzeno naší matikářkou... =))